Обявиха конкурс за микро и малки фирми

Инициативата на „Финтрейд Файнанс“ предизвиква предприемачи да споделят идеи за развитие на бизнеса си до 31 юли 2016 г.

Обявиха конкурс за микро и малки фирми
3851 ~ 4 мин. четене

Бизнес конкурс за микро и малки предприятия, които имат идея как да подобрят и разширят бизнеса си с допълнителна инвестиция от 5 000 лв., представи днес, на пресконференция в Пресклуба на НДК, финансовата институция „Финтрейд Файнанс“ АД. ФИНТРЕЙД БИЗНЕС НАГРАДИ е национален конкурс за микро и малък бизнес, в който могат да участват собственици и предприемачи в сферата на услугите, производството, занаятите, земеделието, фамилния и друг малък бизнес, които имат желание да бъдат по-атрактивни, големи и успешни.

Инициативата беше представена от Изпълнителния директор на „Финтрейд Файнанс“ АД - Николай Николов. За да заявят подкрепата си за конкурса, на събитието присъстваха още Божидар Данев – Изпълнителен председател на Българска стопанска камара (БСК) и Петър Ризов – Член на Съвета на директорите на Management Financial Group (MFG).

„Чрез организирането на ФИНТРЕЙД БИЗНЕС НАГРАДИ предоставяме възможност на фирмите в сектора на микро и малкия бизнес да реализират идеите си, да подобрят и разширят дейността си“, сподели Изпълнителният директор на „Финтрейд Файнанс“ АД Николай Николов. „Благодарение на конкурса ще бъдат финансирани добри, оригинални и иновативни идеи. „Финтрейд Файнанс“АД ще подпомогне реализирането на отличените проекти с една парична награда от 5 000 лв. и два безлихвени кредита от 5 000 лв. за срок от 6 месеца“, допълни Николов.

По време на пресконференцията бяха обявени резултатите от изследване на нуждите от финансиране сред микро и малки фирми в сферата на услугите, производството и земеделието - инициирано от „Финтрейд Файнанс“АД и проведено от социологическа агенция TNS BBSS.

 „Ние познаваме проблемите на малкия бизнес и особено нуждатата му от външно финансиране и експертно консултиране. От наблюденията ни става ясно, че  този тип фирми не разчитат на външно финансиране, липсват им стратегии за развитие на дейността, както и че не ползват професионална консултация за по-ефективно инвестиране и управление на финансите.  Резултатите от проведеното от TNS BBSS проучване показват, че тези предприемачи се нуждаят най-вече от разширяване на дейността на фирмата (46%), като 29% от тях вече имат готовност да кандидатстват за средства от финансова институция, чиято дейност е насочена основно към малкия бизнес“, подчерта Николов.

Резултатите от изследването на TNS BBSS разкриват още, че анкетираните представители на микро и малкия бизнес се нуждаят от ремонт/подобрение на търговския обект (29%) и закупуване на допълнителни нови машини и оборудване (23%). При това, 37% от анкетираните посочват, че ако разполагат с 5 000 лв. инвестиция, на първо място биха си закупили инвентар или техника. Според тях, основните пречки за развитие на бизнеса в България са финансови (55%), посочени на трето място след несигурната икономическа среда (82%) и конкуренцията в бранша (46%). Следват ги административните/регулаторни бариери, които са на четвърто място (41%). Повече от половината (57%) от анкетираните предприемачи познават като възможности за външно финансиране бизнес кредит от финансова институция за подпомагане на микро и малкия бизнес.

Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев беше категоричен, че гръбнакът на българската икономика би следвала да бъдат микро и малките предприятия, но на практика се подкрепя основно големия бизнес. “БСК подкрепя конкурса на „Финтрейд“  за микро и малък бизнес, защото считаме, че инициативата ще стимулира малките предприятия, което ще доведе до реални резултати в кратко време. Подобни инициативи, насочени към малкия бизнес и неговото подпомагане, са в полза и за развитието на икономиката на страната“, посочи г-н Данев.

Предприемачите по света, каквито искаме да има повече и в България, взимат нещата в свои ръце, а не очакват някой да направи нещо за тях. Вече има примери на успешни малки български компании в отделни сектори. 50 % от микро фирмите заявяват, че 5000 лв. е размерът на финансирането, което им е необходимо. Вярвам, че в микро бизнеса с подобна инвестиция може да се направи съществено подобрение или промяна на дейността на предприемача. Подкрепяме „Финтрейд“, защото въпреки че са млада компания, те имат смелостта да изберат труден сегмент и път, за да достигнат до най-малките предприятия, на които да помогнат в нужда“, заяви Петър Ризов, член на Съвета на директорите на MFG.

Основната цел на организаторите на конкурса ФИНТРЕЙД БИЗНЕС НАГРАДИ е да стимулират индивидуалния бизнес потенциал във всички региони на България. Достатъчно е микро и малките търговци да опишат бизнес идеята си според условията на конкурса и да я изпратят до 31 юли 2016 г. през уеб сайта www.fintrade.bg или до адреса за кореспонденция на  компанията. Заявките за участие в конкурса за микро и малък бизнес ФИНТРЕЙД БИЗНЕС НАГРАДИ се приемат от 1 юни през сайта на компанията, когато ще бъде достъпна специалната страница на инициативата с Общите условия и Формуляра за участие в конкурса.

Конкурсът има пет етапа, първият от които е набирането на заявките за участие, следват оценка на проектите и селекция на финалистите, определяне на победителите и официална церемония по награждаването им.

Експертно жури (съставено от представители на организатора и подкрепящите конкурса партньори) ще оценява бизнес идеите за основния награден фонд, а Медийно жури (от ресорни журналисти и представители на финансови и бизнес медии) ще определи свой фаворит за специална медийна награда. Официалната церемония по награждаването е планирана за края на  м.септември в гр.София.
Подкрепи Economic.bg