Обявиха победителите в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2017“

На 13-ия Национален иновационен форум бяха представени и изводите от годишния доклад Иновации.бг

Обявиха победителите в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2017“
2369 ~ 2 мин. четене

"Онтотекст" и "ПросФит Текнолоджис" получиха почетните статуетки в конкурса "Иновативно предприятие на годината" 2017 на 13-ия Национален иновационен форум под егидата на президента на Република България Румен Радев.

На събитието с тема „България в глобалните технологични вериги“ бяха представени и изводите от годишния доклад Иновации.бг.

„Иновациите са ключът към издигането на потенциала на икономиката ни. Те са най-добрата спойка между бизнеса, образованието и институциите,“ заяви държавният глава при откриването на 13-ия Национален иновационен форум. Той поясни, че България е все още т.нар. „плах иноватор“, защото няма устойчива и добре функционираща иновационната система, и призова институции и бизнес и образование да засилят взаимодействието си.

Вицепремиерът Томислав Дончев допълни: "Говорим за нов свят. Затова не можем да си позволим новостите да се стоварят върху главите ни, а трябва да ги създаваме. Необходима е доза креативна лудост."

Ръководителят на Представителството на ЕК в България Огнян Златев подчерта, че европейската подкрепа за иновации става все по-рационално насочена. Той цитира добри български практики в иновирането на общата политика на сигурност и отбрана на ЕС.

Петър Статев, председател на ИКТ Клъстер, допълни, че макар качеството на иновационната среда да е незадоволително, иновациите се случват.

На събитието с тема „България в глобалните технологични вериги“ бяха представени и изводите от годишния доклад Иновации.бг. Руслан Стефанов, ръководител на група Иновации.бг към Фондация "Приложни изследвания и комуникации", заяви: "България е част от най-иновативното международно пространство. Въпрос на концентрирано национално усилие е да води собствена национална политика за иновации. 9 от 10 иновативни фирми разполагат със собствена иновационна стратегия. 80% от иновативните предприятия отчитат печалба, генерирана от иновации".

Според експертите на фондация "Приложни изследвания и комуникации" секторът на автомобилостроенето има потенциал да се нареди до ИКТ сектора по добавена стойност в икономиката.

На форума 8 иновативни български предприятия бяха наградени в конкурса "Иновативно предприятие на годината" 2017. От над 100 кандидатури на фирми от различни икономически сектори 21 стигнаха до номинации. 17-членно жури от представители на държавни институции, бизнеса, научната общност и финансиращи организации определи победителите в 8 области според въздействието на иновацията. Това са Онтотекст, ПросФит Текноложис, Амбър Технолоджи, MP-Studio, Асарел –Медет, Булбера, Грозен Ентертейнмънт, Институт за медицински и научни изследвания.

Подкрепи Economic.bg