Очакват се над 143 хил. нови работни места

Кои кадри ще се търсят най-много през следващата година

Очакват се над 143 хил. нови работни места
208 ~ 2 мин. четене

Общо над 143 хиляди работни места се очаква да бъдат разкрити в България през следващата една години, а специалистите по информационни и комуникационни технологии и барманите, готвачите и сервитьорите ще бъдат най-търсени на пазара на труда. Това разкриват данни на национално представително проучване на Агенцията по заетостта, направено през май 2015 г и представено днес в социалното министерство, предаде Дарик.

В доклада се казва, че за висшисти се очакват да бъдат разкрити 25 675 места. Най-търсени освен IT специалистите, ще бъдат стопански и административни специалисти, преподаватели и специалисти по природни и технически науки. За преподаватели местата се очаква да бъдат 2195.

Разкритите работни места за завършили средно образование с придобита квалификация се очаква да бъдат 71 727, за средно общо - 29 232 места, а 18 238 за основно и по-ниско образование.

За хората със средно професионално образование най-голямо ще е търсенето в сферата на заетите с услугите - бармани, сервитьори и готвачи. За тях се очаква да бъдат разкрити около 19 000 работни места. Освен това, ще се търсят и хора в областта на производството на храни, облекло, дървени изделия и водачи на моторни превозни средства.

За хора без професионална квалификация най-търсени ще са продавачи, работници в селското, горското и рибното стопанство, добивната и преработващата промишленост и строителството.

Изводите на изследването сочат, че незначителен дял (5,7%) от работодателите наемат персонал веднага след завършване на образованието. Работодателите, които предвиждат разкриване на нови свободни работни места са 13, 3%, като от тях едва 6% биха наели персонал без квалификация и опит.

Най-предпочитаният начин за наемане на персонал е чрез препоръки или лични контакти, или чрез бюрата по труда. Над 17% от предприятията са направили обучения на персонала си за сметка на работодателя. От работодателите 10, 3% възнамеряват да направят обучения на служителите си, като в голямата си част те ще преминат вътрешнофирмени обучения.Подкрепи Economic.bg