Център за градска мобилност тегли заем от 81 млн. лв.

Сумата ще се използва за погасяване на стари задължения

Център за градска мобилност тегли заем от 81 млн. лв.

Снимка: БГНЕС

708 ~ 1 мин. четене
Център за градска мобилност (ЦГМ) ще вземе заем от 81 млн. лева, като средствата ще бъдат насочени към погасяване на стари задължения с. Това е решил днес Столичният общински съвет.

Целта е да се нормализира финансовото състояние на градския транспорт и да се осигурят плащанията към транспортните оператори, предаде БГНЕС.

Зам.-кметът на Столична община по транспорт Любомир Христов обясни, че срокът на заема е 9 години с гратисен период от 12 месеца и лихва 5%, 0% такса за обслужване на кредита. 

"Трябва да отчетем факта, че през последната година и половина ЦГМ стабилизира плащанията си към всички оператори. Спря се тенденцията към натрупване на задължения, което даде основание на финансиращи институции да отпуснат този заем без допълнителни гаранции и обезпечения от страна на общината. Единственото обезпечение ще е вземания, които ЦГМ ще реализира в рамките на 9 години", каза Христов.

Това, според Христов, щяло да позволи на ЦГМ да погаси и свои задължения към външни доставчици на стоки и услуги, с което се правело още една стъпка към стабилизиране на системата и подобряване на цялостното състояние, включително финансово.

Той смята, след като компанията успешно е преминала одита от страна на банката, тя е в добро финансово състояние и може да обслужва нормално задълженията си.
Подкрепи Economic.bg