Огромни загуби, ако се прекрати концесията за ски зона Банско

При изменение на договора, държавата ще спечели повече

Огромни загуби, ако се прекрати концесията за ски зона Банско

Снимка: Стоян Йотов

188 ~ 2 мин. четене
Автор: Лора Горовска

Три са вариантите за това, което може да се направи във връзка с неяснотите по концесионния договор на ски зона Банско. Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева след срещата за концесионния договор за ски зоната в Банско, предаде репортер на Economic.bg. 

По думите й, възможните решения са да се запази текущото състояние, което води до натрупването на напрежение, да се прекрати договора с концесионера или да се направи изменение в договора.

На този етап няма ясни основания за прекратяване на концесията, каквито биха били неизпълнение на условията или на инвестиционните планове. В същото време, това решение би довело до огромни финансови щети за държавата – разходи от концесията за инвестиции в зоната и компенсации за пропуснати ползи за оставащите 15 години. Според Красен Станчев от Института за пазарна икономика загубите ще възлизат над 100 млн. лв.

Концесионерът „Юлен“ пък твърди, че ако това се случи, ще търси правата си в съда, което означава години наред нищо да не се случва в Банско.

При тази ситуация възможният сценарии е изменение на концесионния договор. От анализ на МОСВ става ясно, че има твърде много неясноти особено в частта на определяне на обект и предмет, заради което промени със сигурност са необходими. Изменението ще бъде вменяване на изискване за въвеждане на цялостна информация за съоръженията, включително и регистър, както и изготвяне на синтезирана кадастрална карта. Това ще бъде извършено от работна група между ресорните министерства МОСВ и МРРБ.

Изменението ще доведе до получаване на повече приходи от концесионни плащания от държавата. 

Подкрепи Economic.bg