100 души контролират dogecoin манията за $50 млрд.

А само 5 портфейла държат 40% от предлагането на монетата

100 души контролират dogecoin манията за $50 млрд.

Снимка: Unsplash

Автор: Economic.bg

Криптовалутата dogecoin напоследък е трудна за игнориране – стартирала като на шега, тя се превърна в четвъртата по големина с пазарна капитализация от малко над 50 млрд. долара. След като миналата седмица криптовалутата скочи с 400%, тя хвана окото на инвеститорите на дребно. Въпреки това някои анализатори открито предупреждават хората да не залагат всичко на нея, позовавайки се на опасения, че по-голямата част от пазара се контролира от едва няколко големи притежатели.

Според анализ на платформата за управление на риска от криптовалути TRM Labs над 65% от всички dogecoin монети се разпределят само между 98 портфейла по цял свят, а най-големият от тях притежава 28% от всички. Всъщност само 5 портфейла контролират 40% от предлагането на монетата. По същество излиза, че около 100 души държат почти целия dogecoin пазар, възлизащ на около 50 млрд. долара.

Измамата е проста – дръжте се за dogecoin, докато расте, а след като се умножи, продайте всички монети и станете незабавно милиардери“, каза Аканд Ситра от платформата TRM Labs.

Анализът му за разпределението на доставките на dogecoin е възможен поради естеството на блокчейн транзакциите, които са достъпни за всеки, обяснява специализираната медия Benzinga.

Балонът на Dogecoin ще се спука лесно до края на тази година“, прогнозира Ситра.

Коментари: 0