Криптовалутата, която скочи с 400% за седмица и вече не е просто шега

Анализаторите алармират за надуването на балон, чието спукване ще донесе загуби на дребните инвеститори

Криптовалутата, която скочи с 400% за седмица и вече не е просто шега

Снимка: Pexels

Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Dogecoin (Доуджкойн) се появи като на шега, но привлича все по-голям интерес сред инвеститорите. По-рано тази година тя дори влезе в топ 10 на криптовалутите по пазарна капитализация, като към днешна дата (17:00 ч. на 16 април 2021 г. ) оценката ѝ възлиза на около 50 млрд. долара, по данни на CoinDesk. Само в рамките на последното денонощие монетата поскъпна с 200%, а за седмица – с близо 400%.

Криптовалутата бе създадена в края на 2013 г. под формата на шега, основана на популярното по онова време меме „Doge“, изобразяващо куче от породата Шиба Ину заедно с безсмислени фрази с правописни грешки (затова и се нарича „Doge“ вместо „Dog“). Зад нея стоят софтуерните инженери Били Маркус и Джаксън Палмър, а идеята им е тя да бъде „забавна“ алтернатива на биткойн.

Към днешна дата обаче шегата е придобила нови измерения. Доуджкойн успя да набере завидна популярност, а пръст в това има милиардерът Илон Мъск, който преди няколко месеца започна да публикува в Twitter постове, свързани с нея. Не е ясно какво точно е събудило интереса му, но той не бе единствената популярна личност, която насочи прожекторите към валутата. Рапарът Snoop Dogg показа онлайн корица на албум с надпис „Snoop Doge“, а Джийн Симънс от рок бандата Kiss се самоопредели като „Богът на доуджкойн“.

В петък следобед токенът достигна рекордната цена от над 43 цента.

Това не е първият път на изригващо поскъпване – подобно на много криптовалути, доуджкойнът следва тенденцията към променливи колебания в цената. По-рано тази година курсът ѝ отново се устреми стремглаво нагоре на фона на ентусиазма на потребителите от форум групата на Reddit, наречена SatoshiStreetBets.

Подобно на WallStreetBets, който помогна за ралито в акциите на GameStop в началото на 2021 г., SatoshiStreetBets има за цел да повиши цените на криптовалутите.

Новото покачване от тази седмица тласна доуджкойна до първото му поскъпване до 10 цента.

Какво движи ралито?

На първо място няма как да не се отбележи листването на най-голямата криптоплатформа Coinbase на борсата в САЩ. Събитието се определя като историческо за пазара и на практика бележи първото по рода си преплитане между традиционните и алтернативните финанси. CNBC обръща внимание и на „голямото прекъсване“ на функцията за криптотърговия на приложението Robinhood вследствие на „безпрецедентното търсене“. Работата ѝ по-късно бе възстановена.

Някои приписват последното рали на доуджкойн на поредните действия от страна на Илон Мъск, който отново публикува няколко поредни туита за токена. Вчера например той качи следния загадъчен пост:

 

Милиардерът не крие, че доуджкойн е неговата „любима“ криптовалута, а туитовете му вече са доказали силата си да движат пазарите. Това ката някои инвеститори да бият тревога по този повод. Ник Картър, съосновател на Castle Island Ventures, определи случващото се като „средство за спекулации“ и каза, че дребните търговци „ще загубят пари от доуджкойн“.

Балонът се надува

Растящата цена на Dogecoin провокира притеснения за потенциален балон на криптовалутния пазар. Притесненията намират още по-плодотворна почва на фона на бума при биткойн, който удвои цената си от началото на 2021 г. Скептиците казват, че и най-популярната дигитална монета в света е спекулативно надута.

„Възходът на Dogecoin е класически пример за по-голямата теория на глупостта“, отбелязва Дейвид Кимбърли, анализатор от британското инвестиционно приложение Freetrade, пред CNBC.

Хората купуват криптовалутата не защото смятат, че тя има някаква значима стойност, а защото се надяват тя да поскъпне и след това ще могат да продадат и да спечелят бързо.“

Но, добави Кимбърли, когато всички правят това, балонът в крайна сметка трябва да се спука и хората може да се окажат на загуба, ако не излязат навреме. Според него е почти невъзможно да се каже кога ще се случи това.

Коментари: 0