Опасения за стари яйца по Великден

Потребителите да внимават за сроковете на годност, предупреждават птицевъдите

Опасения за стари яйца по Великден
Има опасност стари яйца, непродадени покрай католическия Великден, да достигнат до българските потребители. За това предупреди Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите, пред Нова тв. Изказването му бе по повод сигнал в Агенцията по храните за проблем с вносните яйца. Опасенията на родните птицевъди е, че у нас продуктите се препакетират и срокът им на годност се подменя.

"Заплаха винаги има по простата причина, че нашите празници обикновено не съвпадат. Засичано е неконсумираните яйца от католическия Великден да идват у нас за православния Великден. И в други години е имало проблеми с такива яйца. В България има цехове, в които се преработват такива яйца, а когато те влизат за преработка, при тях няма изискване за възрастта на яйцата", добави председател на Съюза на птицевъдите.

Според регламентите на ЕС яйцата се транспортират в картонени кутии и върху нея има определен надпис за срока на годност и производителя. "Когато обаче се внасят в палети, не може да се идентифицира кога е снесено. Това означава, че те са подготвени за преработка, а не за консумация. Опаковката има голямо значение. Там е срокът на годност, производител и преработвател. Добре е, когато те са една и съща фирма. Но хората не трябва да се страхуват от яйцата и трябва да ги консумират" коментира още Белоречков.

"Проверката показва, че нямаме констатирани несъответствия. Яйцата, които са цитирани са с произход от друга държава-членка, имат необходимия код на производителя и са придружени с необходимите търговски документи", коментира ден по-рано д-р Дора Петрова от отдел „Контрол на храните” към БАБХ.

Белоречков предупреди хората да проверяват срока на годност, дали съвпадат производителя и преработвателя на продуктите и да избират български яйца.
Коментари: 0