ОПЕК потвърди, че Covid-19 „унищожи“ развитието на пазара на петрол

Това е записано в доклада на организацията за месец юни

ОПЕК потвърди, че Covid-19 „унищожи“ развитието на пазара на петрол
624 ~ 1 мин. четене

ОПЕК потвърди, че пандемията от коронавируса има отрицателно въздействие върху потенциала за растеж на глобалното търсене на петрол. Според доклада от юни, прогнозата за спад на глобалното търсене на петрол през 2020 г. остава 9.1 милиона барела на ден - до 90.6 милиона барела на ден (прогнозата за глобалното търсене през 2019 г. е била на 99.76 милиона барела на ден ден). През май ОПЕК влоши прогнозата си за глобалното търсене на петрол: спадът през 2020 г. се очакваше да бъде 9.07 милиона барела на ден.

В документа се казва, че пандемията се е отразила негативно върху световната икономика и „е унищожила потенциала за растеж на глобалното търсене на петрол, довел до намаление на годишното изражение с 6.4 милиона барела на ден през първото тримесечие и със 17.3 милиона барела на ден през второто".

Според доклада производството на петрол на десет държави от ОПЕК, участващи в споразумението за ОПЕК+ през май, е намаляло с 5.12 милиона барела на ден от базовото ниво.

ОПЕК смята, че през 2020 г. търсенето на петрол от страните от картела ще намалее с 5.8 милиона барела на ден до нивото на 2019 г. и ще възлиза на 23.6 милиона барела на ден.

Подкрепи Economic.bg