Операторът на „Северен поток” 2 има алтернативен маршрут за проекта

Газопроводът няма да минава през водите на Дания и новият план няма да оскъпи проекта

Операторът на „Северен поток” 2 има алтернативен маршрут за проекта

Компанията Nord Stream - 2 AG, оператор на проекта „Северен поток” 2, разработи алтернативен маршрут за тръбопровода, който да заобикаля Дания, без да увеличава цената на проекта. Това каза по време на пресконференция член на изпълнителния съвет на OMV Манфред Лайтнер.

„Ние вече сме разработили алтернативен маршрут, за който Nord Stream - 2 AG не се нуждае от допълнителни разрешителни. Общата цена на проекта ще остане същата, каквато бе спомената в началото му – 9.5 млрд. евро”, каза той.

OMV е един от инвеститорите в проекта „Северен поток” 2, заедно с германските компании Uniper и Wintershall, френската Engie и англо-холандската Shell.

От изявлението на Лайтнер не става ясно точно откъде ще минава алтернативният маршрут на газопровода. Преди време финансовият директор на Nord Stream - 2 AG Пол Коркоран коментира, че ако датското правителство не одобри полагането на газопровода в неговите териториални води, ще трябва да се промени маршрута, като най-вероятният вариант е тръбите да се положат в международни води, на север от Дания.

Дания остава последната страна, от която Nord Stream 2 чака разрешение. Очаква се тя да вземе решение до края на лятото. Германия, Финландия и Швеция вече разрешиха газопровода да минава през тяхната икономическа зона, което е почти 90% от маршрута на проекта.

Дания е на кръстопът за това дали да разреши „Северен поток” 2 да минава през икономическата ѝ зона. През юни датският премиер Ларс Льоке Расмусен предложи проектът да се обсъди на общоевропейско ниво, за да се анализират всички рискове от този проект и ролята на Украйна като транзитьор на газ.

„Дания сама не може да реши този въпрос. Прекарал съм законопроект в парламента за обсъждане на проекта, което ще ни даде възможност да допълним оценката за външната политика. Това ще ни даде възможност да наложим вето или да забавим изпълнението на този проект”, каза той по време на съвместен брифинг с премиера на Украйна Володимир Гройсман.

Коментари: 0