Оптимистичен старт на седмицата за пазарите

Фондовите борси в САЩ и Великобритания ще останат затворени в понеделник заради Bank Holiday

Оптимистичен старт на седмицата за пазарите
484 ~ 3 мин. четене
Последният ден на работната седмица донесе временно облекчение за инвеститорите на американските фондови борси. Въпреки влошаването на търговския конфликт между САЩ и Китай, петък даде надежда, че спорът може да бъде разрешен по-бързо от очакваното, като ключов фактор за това според президента Тръмп, ще бъде включването на китайския технологичен гигант Huawei в условията по сделката. Американският държавен глава нарече китайската компания „много опасна“ от гледна точка на националната и военна сигурност. 

В края на петъчната сесия индустриалният Dow Jones успя да напредне с 0.37% до 25 585 пункта, но въпреки това финишира с пето поредно седмично понижение, този път с 0.80%. Широкият S&P500 и технологичният NASDAQ-100 завършиха деня с ръстове от съответно 0.14% и 0.11%, но на седмична база отстъпиха с 1.28% и 2.83%. В индивидуален план впечатление направиха акциите на спортната верига за обувки Foot Locker със срив от 16.5%, след като компанията разочарова във финансовите си отчети за тримесечието. 

Книжата на Boeing получиха подкрепа и поскъпнаха с 1.27%, след като се появиха сведения, че американската агенция за контрол на въздушното движение FAA смята, че забраната за летене на самолетите от типа 737 Max може да бъде вдигната от края на юни. 

Оптимизмът около търговските проговори подкрепи и европейските пазари, а след новината за оставката на британския премиер Тереза Мей, инвеститорите в Лондон сякаш игнорираха реалния риск, че неин наследник може да бъде евроскептик, което да увеличи възможността за твърд Brexit. Паневропейският индекс Stoxx600 приключи сесията с ръст от 0.60%, като секторът на добивната промишленост, който има силна експозиция към Китай, беше сред най-печелившите. Останалите водещи индекси също приключиха на зелена територия, като САС успя да напредне с 0.67%, DAX с 0.49%, а британският FTSE – с 0.65%. 

Неработни дни – САЩ и Великобритания

Поради честването на Деня на загиналите във военни конфликти в САЩ и т.нар. Bank Holiday във Великобритания, фондовите борси в двете страни ще останат затворени в понеделник 27-ми май. В платформата ЕЛАНА Мета Трейдър търговията с ценни метали, енергийни продукти и щатски индекси ще приключи в 20:45 часа българско време. Пазарите ще възобновят стандартните си работни часове от вторник 28-ми май.

Най-голямата немска компания за недвижими имоти за момента остава незасегната от политико-икономическите конфликти на световните финансови пазари, като наскоро акцията ѝ достигна до нов исторически връх. Възходящият тренд при Vonovia е изключително устойчив, което прави книжата ѝ добра дългосрочна инвестиция. Желателно е да се издебне по-добър момент за вход, като евентуална корекция до около 45 евро би бил удачен момент за покупка. 

Възходящият тренд на валутната двойка е временно забавен от силна съпротива на пазара около цена 1.35. Хоризонталното движение на USD/CAD през последния месец е възможно да генерира покупателна сила при биковете, като пробив над 1.35 е възможно да доведе до рязко поскъпване. При неуспешен пробив вероятно ще станем свидетели на опит за обръщане на тренда.

От средата на март насам, среброто формира тесен низходящ трендови канал, който изтри натрупаните позиции от началото на годината. В момента ценният метал се намира в период на възходящ импулс и вероятно предстои тест на тренда. Очакваме продавачите да доминират на пазара, като нива около 14.75 са подходящи за вход в къса позиция с цел достигане до психологическите $14 за тройунция. 

Широкият щатски индекс записа трета поредна седмица на червена територия, но въпреки това, за момента успява да се задържи над 50-периодната подвижна средна, която виждаме, че играе основна роля в движението на S&P500 през последните години. Индикаторът на относителната сила доближава ниво от 50 пункта, тест на което ще ни даде насока за нагласите на пазара. Очакваме индексът да получи подкрепа и при задържане над 2800, да възобнови възходящото си движение. 
Коментари: 0