Още 7 месеца за пререгистрация на такситата

Депутатите предлагат удължаване до 1 юли 2016 г. на срока за назначаването по трудов договор на водачите

Още 7 месеца за пререгистрация на такситата
3698 ~ 1 мин. четене
След заплахата от масови протести на таксиметрови шофьори пред НС изсветляването на този бизнес се отлага за юли догодина. Това става ясно от проект за промени в закона за автомобилните превози, внесен днес от депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ, Патриотичния фронт и ДПС, пише в. "Сега". 

На 6 октомври т.г. бе приета поправка в закона за автомобилните превози, целяща изсветляване на таксиметровия бранш. Промяната, която трябваше да влезе в сила утре - 20 ноември, премахваше възможността водач да работи за своя сметка от името на регистриран превозвач. Това означава, че таксиметровите шофьори трябва или да бъдат наети на трудов договор от превозвачите, или самите те да станат превозвачи. 

От браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи веднага заплашиха с мащабен протест на 6000 таксита, който насрочиха за 4 декември пред парламента. 

Ден преди влизането в сила на поправката обаче депутатите предлагат удължаване до 1 юли 2016 г. на срока за назначаването по трудов договор на таксиметровите водачи. Основният аргумент за това е, че около 11 000 таксита в страната извършват превоз за собствена сметка и е необходимо технологично време, за да си изкарат документи и разрешителни, с които да станат самостоятелни превозвачи.
Подкрепи Economic.bg