Още 8 държави искат референдум за оставане в ЕС

Голяма част от италианците са евроскептици, много от испанците - също

Още 8 държави искат референдум за оставане в ЕС

Близо половината избиратели в 8 големи държави от Европейския съюз искат референдум за членството на страните си в него. Това показва проучване на общественото мнение, цитирано от Reuters.

45% от анкетираните над 6000 души в Белгия, Франция, Германия, Унгария, Италия, Полша, Испания и Швеция твърдят, че в страните им трябва да се проведе референдум като предстоящия във Великобритания. 1/3 твърдят, че биха гласували за напускане на ЕС, ако им се даде подобна възможност, сочи анкетата на Ипсос-Мори.

Делът на евроскептиците варира от 22% в Полша и 26% в Испания до 41% във Франция и цели 48% в Италия.

Дори британците да гласуват за оставане в ЕС, високият дял на евроскептиците на Ботуша не предвещава край на проблемите на обединението.

Антисистемното Движение „Пет звезди”, което се обявява за излизане на Италия от еврозоната, вече е втора политическа сила на Апенините. Крайнодесният Национален фронт, който все повече се утвърждава като водеща политическа сила във Франция, също е против единната валута.

49% от анкетираните в 8-те държави смятат, че британците ще гласуват за излизане от ЕС. За сравнение на такова мнение са само 35% от самите граждани на Обединеното кралство.

51% от анкетираните считат, че евентуалният Брекзит ще навреди на европейската икономика. Само 36% споделят такива опасения за британската.

Едва малко повече от 20% от участниците в допитването във всичките 9 държави са съгласни с един от основните аргументи на противниците на оставането на Великобритания в ЕС – че процесът на европейска интеграция ще се задълбочи до 2020 г. На обратното мнение са 40% от анкетираните.

48% смятат, че ако Обединеното кралство излезе от ЕС, ще я последват и други страни. 18% не споделят това виждане.

Гласувайте в нашата анкета "Трябва ли и България да направи референдум за оставане в ЕС?"!

Коментари: 0