Още четирима депутати напуснаха Бареков (обновена)

Стефан Кенов, Георги Ковачев, Борислав Иглев и Христо Тодоров обаче остават в парламентарната група на Български демократичен център

Още четирима депутати напуснаха Бареков (обновена)
Четирима депутати от ББЦ - Стефан Кенов, Георги Ковачев, Борислав Иглев и Христо Тодоров, подадоха оставки като членове на партията и от всички заемани от тях длъжности, но остават част от парламентарната група Български демократичен център. Четиримата си тръгват от ББЦ доброволно, по реда на чл. 11, ал.1 от устава на партията, казват те в съобщение до медиите.

„Оставам в групата, защото съм поел ангажимент към избирателите си в област Пазарджик - ще работя, за да изпълня обещанията, които дадох. В групата на БДЦ сме се събрали единомишленици и имаме да свършим много работа", каза Христо Тодоров. Той и Борислав Иглев са автори на декларация, в която обясняват мотивите си.

Ето какви са според тях причините за напускането им:

Невъзможността да изпълним ангажимента си към избирателите. Николай Бареков представя собственото си, често променящо се мнение като наша позиция. Смятаме, че личните битки, внезапните промени в настроението и възгледите на господин Бареков, пречат на това да бъдем истински полезни на избирателите си, защото това не дава възможност да изработваме единни позиции и е в нарушение на правилника за работа на парламентарната група. Това създава затруднения във функционирането на парламентарната група, не дава възможност за изработване на политики и ясна позиция и обезсмисля личната инициатива и отговорност на депутатите.

Упражняване на натиск върху народните представители. ББЦ трябваше да се превърне в нормален политически субект, който взема решения по демократичен начин и провежда последователна политика в изпълнението на своите обещания към избирателите. Вместо това се налагат позиции от разстояние за вземане на решения в разрез с нашия морал и достойнство.

Липсата на разграничаване на нивата в политиката и отношенията с партньорите. Едно е да си депутат, друго е да си депутат в Европейския парламент, а съвсем трето е да си и председател на партия, която е коалиционен партньор в парламентарна група. Последното предполага съобразяване с интересите на партньорите в интерес на постигането на общите цели.


От своя страна лидерът на ББЦ Николай Бареков коментира, че "нелепите действия на бившите съратници, които станаха депутати благодарение на мен и ББЦ, е жалък опит да се прехвърли на чужда глава мръсната им политическа съвест". "Честито на управляващите! От днес българската олигархия, мафията и правителството на четворната коалиция си имат парламентарна група, пълна със зависимости и библейска алчност", казва той.

По думит му отсега нататък тази група ще служи за прикриване на коалициите в управлението и за изпълнение на мокри поръчки срещу политически опоненти. "За първи път в историята на българския парламентаризъм беше купен не отделен депутат, а цяла парламентарна група".

"Момчета, харчете си парите със здраве и избягвайте да гледате своите избиратели в очите. Днешното развитие на нещата още веднъж потвърждава позицията ми на лидер на единствената опозиционна партия, която е да оттегля подкрепата си към тези депутати, които решиха да събират трохите, вместо да работят в името на народа си.  Гласуванията на тази група през следващата година ще говорят сами по себе си дори и на най-зложелателните журналисти и критици на моята партия.", обръща се Бареков към напускащите народни представители на ПГ БДЦ.
Коментари: 0