Още една китайска фирма става акционер в Daimler

Германският концерн иска да засили присъствието си на най-големия автомобилен пазар и вижда тези партньорства като шанс за това

Още една китайска фирма става акционер в Daimler

Снимка: БТА

Китайският партньор на Daimler AG - BAIC Motor Corp. - ще придобие 5% от капитала на германската компания, за да затвърди индустриалните връзки между двете автомобилни компании, пише Bloomberg. BAIC, подкрепяна от властта в Пекин, вече е придобила 2.48% от производителя на Mercedes-Benz и ще купи още 2.52%. Придобиваният дял е на стойност 2.5 млрд. евро.

Към момента най-голям индивидуален акционер в германския концерн е друга китайска копания - Zhejiang Geely Holding Group Co. След финализирането на транзакцията, общият дял в най-големият производител на луксозни автомобили, който ще се притежава от китайски компании, ще достигне 14.7%.

Акциите на Daimler поскъпнаха с 0.9% в началото на търговията във Франкфурт днес. През изминалата година книжата на компанията поевтиняха с 15%, тъй като компанията на четири пъти вече предупреждава, че печалбите ще са по-ниски през тази година заради по-слабите пазари и по-големите провизии срещу загуби от скандала „Дизелгейт“.

Транзакцията на BAIC може да проправи пътя на Daimler към увеличаване на дела на германската компания в съвместното им предприятие в Китай. Наскоро правителството намали рестрикциите спрямо чуждестранните инвеститори при навлизането им на китайския автомобилен пазар.

Анализатори обаче изтъкват, че увеличаването на дела на китайски компании в емблематичния за Германия и Европа производител може да предизвика загриженост относно китайското влияние в концерна, на фона на бушуващата търговска война между Китай и САЩ. Именно това са двата основни пазара на Daimler при продажбата на основната си марка Mercedes-Benz.

„Нашето намерение е да укрепим съюза си с Daimler чрез инвестиция“, каза Хейи Ксу, председател на Борда на директорите на BAIC. „Тази стъпка засилва нашия ангажимент и подкрепа за управлението и стратегията на Daimler“, добавя той.

За BAIC поддържането на връзките с Daimler е стратегически важно, тъй като другото съвместно предприятие на китайската фирма с Hyundai Motor Co. има проблеми, а местните марки губят пари заради търговската война и затегнатия автомобилен пазар в САЩ.

Daimler проучва допълнителни проекти за сътрудничество с Geely, каза бившият главен изпълнителен директор Дитер Цетше на годишното Общо събрание на компанията през май и се опита да разсее опасенията за потенциални конфликти с BAIC. Неговият наследник Ола Каленюс каза пред репортери, че той приветства дългосрочни акционери, които подкрепят стратегията на Daimler.

От 2005 г. насам BAIC и Daimler са създали редица кооперации в Китай, включително съвместното предприятие Beijing Benz Automotive Company, което произвежда премиум автомобили в най-големия автомобилен пазар в света.
Коментари: 0