Още тапи в София от края на месец март

Още тапи в София от края на месец март

Същинското строителство на метрото ще започне в края на месец март и тогава ще се наложи допълнително затруднение на движението в столицата. Това заяви кметът на града Йорданка Фандъкова в интервю за днешния брой на в. "24 часа". Очаква се приключването на строителството на метрото през 2019 година.

„Вярвам, че софиянци вече видяха, че се строи в срок. Нека при възможност да избягват пътуването с автомобил през центъра. Важно е да осигурим движението на наземния градски транспорт в тези участъци и алтернативи за придвижване.“, коментира още Фандъкова.

От края на март ще бъде изцяло затворен бул. “П. Евтимий” и ще има нова организация на движение в зоната. Движението ще стане двупосочно по "В. Левски" от ул. "Граф Игнатиев" до тунела при НДК - 2 ленти в посока Петте кьошета и 1 в обратната. Докато трае строителството, трасето на трамвай №6 ще се премести от бул. "Скобелев" до пазара "Иван Вазов" по линията на трамвай №1. Обслужването на пътници от бул. "Арсеналски" временно ще става с автобус. Предстоят срещи с граждани, за да се реши кой вариант да се избере. „Тази организация на движение ще трае 1,5 г.", добавя Фандъкова.

В момента вече има стеснение по булевардите "П. Евтимий" и "Евлоги и Христо Георгиеви". "Моля гражданите за разбиране и търпение. Преди строителството на метрото по булевардите "Ломско шосе" и "Черни връх" имаше протести. Но хората видяха, че си струва да се прояви търпение, защото после не само могат да ползват най-удобния градски транспорт, но с метрото се променя и градската среда", каза още тя.

Започнало е и обсъждането на проекта за реконструкция на бул. "Скобелев". "Има различни варианти. Целта е да запазим трамвайните трасета. Прави се всичко, за да бъдат засегнати минимален брой дървета по "П. Евтимий". Няколко пъти се променя проектът, сега отново се работи. Част от дърветата ще се преместят. След строителството на метрото булевардът ще се ремонтира, ще е с нови тротоари, осветление и засаждане на кестени", заяви Фандъкова.

Коментари: 0