17% от българите са плащали подкуп

Най-често това се случва в здравеопазването, висшето образование и пътната полиция

17% от българите са плащали подкуп

За последната година 17% от потребителите на публични услуги у нас са платили подкуп. Това поставя страната ни на 18-о място от 35 държави в Европа и централна Азия.

Според хората най-силно засегнатият сектор от корупция в България е съдебната власт, следвана от законодателната. На практика обаче най-често даването на подкупи от потребителите на публични услуги у нас е в сферите на здравеопазването и висшето образование, както и на пътната полиция. Това сочат резултатите на Световния корупционен барометър за 2016 г., изследване, което ежегодно прави асоциация „Прозрачност без граници".

Изследването показва възприятието на корупционната среда през очите на гражданите и е национално представително. Интервюирани са 60 000 респонденти от Европа и Азия. От тях над 1500 респонденти са от България.

19% от българите са подавали сигнали за корупция, а 29 на 100 смятат, че трябва да го правят. Водещ мотив за неподаването на сигнал е страха от неблагоприятни последици сочат още резултатите от изследването на неправителстваната организация.

Коментари: 0