36% от българите се борят с бедността

Част от живеещите в нищета не попадат в официалните статистики

36% от българите се борят с бедността

Около 36% от българското население се бори с бедността. Това сочи проучване на  Ваня Григорова, икономически съветник на КТ "Подкрепа" и председател на сдружение "Солидарна България". 

Числата показват, че бедността е нерегистриран феномен. Григорова коментира, че хората, които имат нужда от подпомагане и живеят в крайна нищета, не попадат в регистрите на официалната държавна статистика. За съжаление става дума за голяма част от хората. Трудно е да се каже точно колко, но ако вземем предвид работещите бедни, здравно неосигурените, безработните с ниски или никакви доходи и пенсионерите, се получава група от хора, която формира 36% от българското население“, коментира икономическият съветник.

Тя посочи, че голяма част от здравно неосигурените всъщност живеят в крайна бедност. Същата е ситуацията и при милион и триста пенсионери, които живеят  с доходи под официалната линия на бедност.

За съжаление голяма част от бедните не се подпомагат по никакъв начин от държавните институции и тази група аз наричам "групата на сивата бедност", по подобие на сивата икономика, която обаче се изследва и срещу която се борим", отбеляза още Григорова.

По думите й се вижда ясно, че в момент преди налагане на някакви поредни рестрикции като намаляване на социални помощи, ограничаване на условията за достъп до такива, се поражда силна обществена истерия. Появява се някой, който хвърля огромни числа в пространството. Обяснява, че за социално подпомагане отиват четири милиарда от националния бюджет, нещо, което е немислимо. Хората обаче трудно могат да се ориентират за тези големи числа, какво точно им се говори, след което министри и народни представители започват да повтарят, че една или друга група е съставена основно от паразити, които се възползват от нас", добави още Ваня Григорова.

Коментари: 0