10 от най-известните картини в света

Вижте кои са най-известните картни, които можете да видите в музеите по света

10 от най-известните картини в света

Колекционери от целия свят дават милиони долари, за да притежават някои от най-прекрасните и известни картини на велики художници. Голяма част от най-известните от тях са притежание на музеи, които много рядко ги продават. 

10. Раждането на Венера, Ботичели

Това е картина на Сандро Ботичели от 1485-7 година. Фокусът е върху богинята Венера (или Афродита, както е известна в гръцката митология). Художникът е получил нареждане да нарисува картината от Лоренцо Медичи, управлявал Флоренция. Днес картината в галерия в града.

9. Водни Лилии, Моне

Това е серия от около 250 картини на водни лилии, нарисувани от френския художник Клод Моне. Цветята са били фокусът на неговата работа през последните 30 години от живота му. Картините са в много музеи по света.

8. Нощна стража, Рембранд

Това е една от най-известните картини на нидерландския художник Рембранд ван Рейн. Картината е била покрита с тъмен лак, което е създало грешното впечатление за нощна сцена, от което произлиза и името на картината. През 1940г лакът е премахнат. Произведението в момента е в музей в Амстердам.

7. Викът, Мунк

Картината е нарисувана от норвежкия художник Едвард Мунк. Има няколко версии и е от серията „Сцени от живота”. Намира се в Националната галерия на Норвегия. Била е открадната през 1994, но няколко месеца по-късно я откриват.

6. Момичето с перлената обица, Вермеер

Понякога наричат картината „холандската Мона Лиза”. Не се знае много за живота на художника, както и за неговите картини. Произведението на изкуството е вдъхновило роман, а той от своя страната – филмът със Скарлет Йохансон, която играе момичето с обицата.

5. Герника, Пикасо

Това е една от най-известните картини на прочутия художник. Завършена е средата на юни 1937 година. Била е поръчана от испанското правителство. Целта на твореца е била да привлече вниманието на хората към последиците от германската бомбардировка над Испания по време на гражданската война в страната.

4. Сътворението на Адам, Микеланджело

Това е една от най-великите творби на Ренесанса. Картината е част изображенията на тавана на Сикстинската Капела, както и четвъртата от деветте сцени от Битие. Целият таван отнема на Микеланджело близо четири години работа.

3. Тайната вечеря, Леонардо да Винчи

Творбата датира от края на 15-ти век и се намира се в Милано. Много малка част от картината днес е автентична – околната среда, както и умишлени повреди са причина са лошото състояние на творбата. Въпреки опитите за реставриране, последният от които е от 1999 година, картината остава повредена.

2. Звездна нощ, Винсент ван Гог

Изключително любопитен факт е, че художникът продава само една от своите картини докато е жив. Но влиянието на неговото изкуството след смъртта му е огромно. Това е от най-известите картини на художника. Днес картината е част от постоянната колекция на Музея за модерно изкуство в Ню Йорк.

1. Мона Лиза, Леонардо да Винчи

Това е несъмнено най-известната картина в света, нарисувана от великия художник през Ренесанса. Започва да я рисува през 1503 година и я завършва малко преди смъртта си през 1519. Картината е открадната през 1911 година от служител на Лувъра – италиански патриот, който вярвал, че картината трябва да бъде върната в Италия. Днес, отново в Лувъра, тя е обект на интереса на близо 6 милиона посетители. 

Коментари: 0