8 от най-красивите замъци в света

Те са романтични и мистични места, които разпалват въобръжението

8 от най-красивите замъци в света

Снимка: Pixabay

5846 ~ 4 мин. четене

Какво им е специалното на замъците, които очароват толкова много хора по целия свят? Голяма част от привлекателността им, разбира се, произтича от историята и човешката драма, които се разиграват зад стените, както и от изумителната архитектура.

Но те също са романтични и някак мистични места, които разпалват въображението ни и викат видения на отдавнашни рицари в блестящи доспехи и мощни кралици-воини. 

„Тъй като те съчетават две функции, те са далеч по-интересни от крепостите или дворците“, казва Марк Морис, автор на „Замъци: тяхната история и еволюция в средновековна Великобритания“.

„Това, което превръща замъка в замък е, че той съчетава функциите на отбрана и жилище - това е укрепление и великолепен дом, превърнати в едно. Създаването на сграда, която е удобна и подлежаща на защита, е трудно. Гениалните начини, по които дизайнерите на замъци откриват този баланс, винаги са интригуващи".

Научете повече за 8 от най-красивите замъци в света, укрепени домове, които са едновременно празник за очите и пътуване във времето до отминалата епоха, през която са създадени.

Замъкът Химеджи, Япония

Разположен на около 30 минути с влак-стрела западно от Осака и Кобе, Химеджи се издига над вътрешното море и се счита за олицетворение на японския феодален замък.

Както японско национално съкровище, така и световно културно наследство, елегантната бяла структура също се нарича „Замъкът на бялата чапла“ поради приликата си с голяма птица в полет.

Завършен в началото на 17-и век, Химеджи предлага ежедневни обиколки с екскурзовод на японски и английски език.

Дворец на Великия магистър в Родос, Гърция

Този класически средновековен замък се извисява над остров Родос в Егейско море. Първоначално построен като византийска цитадела, тя е преработена в сегашната си готическа форма от рицарите кръстоносци на Св. Йоан (рицарите хоспиталиери), когато Родос служи като щаб на Великия магистър.

По време на кратката италианска окупация на островите Бенито Мусолини използва замъка като дом за почивка. Постоянните му археологически изложби представят реликви от древна Гърция и раннохристиянския период.

Нойшванщайн, Германия

Въпреки че много хора смятат този баварски шедьовър за олицетворение на германски замък, това е сравнително ново творение, издигнато в края на 1800 г. по молба на крал Лудвиг II.

Баварският монарх инструктира своите архитекти да проектират нещо, което да отразява както оперите на Рихард Вагнер, така и романтичните идеали от Средновековието - толкова фантастичен, че става модел за Замъка на Спящата красавица в Дисниленд.

Нойшванщайн е любимец на кино индустрията, като през годините се появява в многобройни филми, включително „Chitty Chitty Bang Bang“ и „The Great Escape“.

Замъкът Алкасар де Сеговия, Испания

Един от най-забележителните замъци в цяла Европа, Алкасар се издига над тесни с изглед към равнините на Кастилия в централна Испания.

Въпреки че е започнала живота си като римска крепост, структурата се е развивала в продължение на стотици години в прототипичен средновековен замък с дълбок ров, подвижен мост, кръгли охранителни кули и здрава охрана, както и пищно украсени кралски зали.

Кехлибарената крепост, Индия

Издигната в началото на 17-и век от владетеля на Могол в Раджастан, Кехлибарената крепост увенчава връх на хълм близо до Джайпур, като крепките й стени се отразяват във водите на езерото Маота.

Дворцовият комплекс е обвит около дворове, обградени от изящни примери на архитектурата Раджпут като апартаментите на Махараджа, Сух Нивас (Зала на удоволствията) и Диван-и-Ам (Зала на кралската публика).

Въпреки че някога е било модерно да карат слон нагоре по стръмния входен път, сега посетителите биват съветвани да се разхождат или да вземат такси 4x4.

Топкапъ, Истанбул, Турция

Въпреки че официално се нарича дворец, обширният комплекс на Топкапъ в Истанбул носи всички характеристики на класически замък: защитен обект, укрепени стени, мощни портали и кралска резиденция, заемана от османските султани от края на XV век, когато първоначално е била построена, до 1850-те години ,

Превърнат в музей, когато Османската империя се разпада след Първата световна война, Топкапъ предлага обширни градини, разходки с изглед към Босфора, Османския императорски харем, където пребивават наложниците на владетеля, и императорската хазна с нейния прочут златен кинжал, инкрустиран със смарагди - откраднат и в крайна сметка върнат, според филма „Топкапъ” от 1964 г.

Замъкът Шамбор, Франция

Няма по-добър пример за прехода от укрепените замъци от средновековната епоха към дворцовите домове на Ренесанса от този огромен замък в долината на Лоара.

Възложена като "ловна хижа" от крал Франсоа I в началото на 16 век, на масивната конструкция (440 стаи) са необходими 28 години, за да бъдат построена. Въпреки това, ровът, ъглови кули и наблюдателниците са чисто декоративни.

Шамбор отбелязва своята 500-годишнина тази година с безброй специални събития, включително изложба, която се занимава с въпроса дали Леонардо да Винчи е проектирал стълбището с двойна спирала на замъка.

Замъкът на Единбург, Шотландия

Кацнал на древна вулканична скала, Единбургският замък се счита за „най-обсаденото място“ във Великобритания с поне 26 големи атаки през 1100-годишния си живот.

От Мария Стюарт до Оливър Кромуел и сър Уолтър Рали, много известни британци са неразривно свързани древното здание.

Най-старите бижута на короната във Великобритания (Honors of Scotland) се пазят в замъка.

Музикални концерти, събития от живата история и демонстрации на оръжие са сред многото събития, които се провеждат през цялата година между стените му. А отминалите военни талисмани са погребани в Кучешкото гробище на замъка.Подкрепи Economic.bg