Отбелязваме Световния ден без тютюнев дим

Той се провежда по инициатива на СЗО

Отбелязваме Световния ден без тютюнев дим

На 31 май отново отбелязваме Световния ден без тютюнопушене. Тази година той се провежда под мотото "Стандартизираните опаковки - нека бъдем готови за тях".

Призивът на Световната здравна организация (СЗО) е цигарите да се продават в опростени опаковки, като се премахнат заблуждаващите реклами. 

У нас от 20-ти май е в сила нов закон, който изисква предупредителните надписи върху кутиите цигари да са придружени и от снимки. Старите опаковки, произвеждани досега, ще могат да се продават до май догодина.

По данни на СЗО, в света всяка година почти 6 милиона души умират  преждевременно от заболявания, свързани с тютюна, като над 5 милиона от тях са пушачи, а повече от 600 хиляди са непушачи, изложени на въздействието на вторичен тютюнев дим. Около 10% от смъртните случаи сред световното население над 30-годишна възраст се дължат на тютюнопушенето. Най-много са смъртните случаи в европейския регион на СЗО - 28%, срещу 15% в Африка, 19% - в югоизточна Азия, 20% - в Америка и т.н. 

Денят без тютюн ще бъде отбелязан с различни инициативи в цялата страна. В регионалната здравна инспекция в София всеки пушач, който се откаже от цигарите поне за един ден, ще има възможност да замени цигара срещу плодове и да изтегли късмет.

Коментари: 0