Отбелязваме Световния ден без тютюнев дим

Той се провежда по инициатива на СЗО

Отбелязваме Световния ден без тютюнев дим
3797 ~ 1 мин. четене

На 31 май отново отбелязваме Световния ден без тютюнопушене. Тази година той се провежда под мотото "Стандартизираните опаковки - нека бъдем готови за тях".

Призивът на Световната здравна организация (СЗО) е цигарите да се продават в опростени опаковки, като се премахнат заблуждаващите реклами. 

У нас от 20-ти май е в сила нов закон, който изисква предупредителните надписи върху кутиите цигари да са придружени и от снимки. Старите опаковки, произвеждани досега, ще могат да се продават до май догодина.

По данни на СЗО, в света всяка година почти 6 милиона души умират  преждевременно от заболявания, свързани с тютюна, като над 5 милиона от тях са пушачи, а повече от 600 хиляди са непушачи, изложени на въздействието на вторичен тютюнев дим. Около 10% от смъртните случаи сред световното население над 30-годишна възраст се дължат на тютюнопушенето. Най-много са смъртните случаи в европейския регион на СЗО - 28%, срещу 15% в Африка, 19% - в югоизточна Азия, 20% - в Америка и т.н. 

Денят без тютюн ще бъде отбелязан с различни инициативи в цялата страна. В регионалната здравна инспекция в София всеки пушач, който се откаже от цигарите поне за един ден, ще има възможност да замени цигара срещу плодове и да изтегли късмет.

Подкрепи Economic.bg