Откриха уникални археологически находки в Черно море

Екип от изследователи документира над 40 корабокрушения

Откриха уникални археологически находки в Черно море
Уникални находки бяха открити по време на морският археологически проект „Черно море" („МАП Черно море"), който представлява най-мащабното археологическо изследване на праисторическата и историческата археология на западната част на Черно море.

Научният екип изследва и документира над 40 корабокрушения, които за пръв път ни представят кораби, досега известни само от исторически документи. Корабокрушенията, които включват плавателни съдове от ІХ – Х век, ХІІ – ХІV век и от ХVІІ – ХІХ век, дават нова информация за връзките на черноморските крайбрежни общества със света и демонстрират интензивен начин на живот, свързан с морето и мореплаването. Изненадващо доброто състояние на всички проучени останки се дължи на безкислородните условия в Черно море на дълбочини над 150 м.Втората експедиция се проведе от 1 до 26 септември в акваторията между с. Резово на българо-турската граница и н. Галата край Варна от изследователския кораб „Stril Explorer". 

Международен научен екип, финансиран от британската благотворителна фондация „Експедиции и образование" (EEF Expeditions), изследва българската акватория, която включва територии, залети преди хиляди години след края на последния ледников период. Експедицията търси отговор на въпроса кога се е случило това, колко бързо се е променило морското равнище, как процесът е повлиял на древното население в региона – все проблеми, предмет на разгорещени научни дебати сред изследователите на Черно море през последните десетилетия. За да отговори на тези въпроси, проектът използва геофизични методи, които помагат да се открие някогашната суша, лежаща под днешното морско дъно, както и да се анализира и датира потъването й.

Изследователският кораб за дълбоководни проучвания „Stril Explorer", с който се проведе втората експедиция, е снабден с най-модерното оборудване, съществуващо в момента. Основните уреди са монтирани на два дистанционноуправляеми подводни апарата (ROV), единият от които („Supporter") е оптимизиран за триизмерна фотограметрия и видеозаснемане с висока резолюция. Другият подводен апарат „Surveyor Interceptor" е разработен от проучвателните компании ММТ и „Reach Subsea" и е единствен по рода си, отличаващ се с това, че се движи с три пъти по-висока скорост от аналозите си. „Surveyor Interceptor" носи на борда пълен комплект геофизични измервателни уреди, светлини, камери с висока резолюция и лазерен скенер. По време на проекта този изследователски апарат проучи над 1000 линейни километра от акваторията и постави нови рекорди за достигната дълбочина (1800 метра) и постоянна работна скорост от над 12 км в час. 

Освен научните изследвания беше създаден и документален филм. Създаването на научно-популярен документален филм за проекта пък е възложено на филмовия екип „Black Sea Films", включващ създателите на световноизвестната серия на БиБиСи „Синя планета" ("Blue Planet") и „Планета Земя" ("Planet Earth").
Коментари: 0