Къмингс: Тече процес за отстраняване на Борис Джонсън

Бившият главен съветник на премиера заяви, че е бил избран за ръководния поста по неотложност, а не по компетентност

Къмингс: Тече процес за отстраняване на Борис Джонсън

Снимка: БТА

7124 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Бившият главен съветник на британския премиер Доминик Къмингс заяви в интервю за BBC, че само дни след победата на Борис Джонсън на изборите през ноември 2019 г. е обсъждано с различни правителствени представили неговото отстраняване от властта. Той добави, че до средата на януари премиерът не е имал ясен план за развитието на Великобритания и грешките, които е допуснал по Брекзит, са основен мотив за неговото отстраняване. Това е първата по рода си изнасяна информация от висш служител.

Къмингс твърди, че заради неспособността на Джонсън да прекара британците през COVID пандемията и да съживи отново икономиката има възможност сега да бъде отстранен. Според него вече има хора, които „заговорничат по темата, след като Джонсън отказа да въведе нов локдаун и да предпази хората, защото умирали само възрастните“.

В отговор от "Даунинг Стрийт" заявиха, че Джонсън е предприел всички необходими мерки, за да защити народа и че Великобритания е имала най-строгите правила в борбата с коронавируса на стария континент. От там поясняват още и че действията на премиера по време на тежките преговори по търговското споразумение с ЕС, което беше подписано успешно на 24 декември 2020 г. и вече се прилага, той е защитавал само и единствено интересите на Великобритания и затова страната е излязла „победител от сделката и вече има нови хоризонти, към които да се стреми“.

Припомняме, че Обединеното кралство беше разделено на „за“ и „против“ напускането на Съюза и беше взето решение една от съставните му части, а именно Северна Ирландия, да остане на единния пазар, за да може да се осъществява безпроблемно търговията между двете "разведени" страни. Това обаче отключи поредица от негативни събития, започвайки от въвеждането на щателни многочасови проверки на границата, които пък предизвикаха протести заради забавените доставки и загубите на производителите и не на последно място доведе до желанието за независимост на Северна Ирландия, Ирландия и Шотландия.

Къмингс, който подкрепяше идеята за отделяне на Великобритания от ЕС, заяви, че „всеки, който приема този Брекзит, нещо му хлопа“. Според него сделката е в ущърб на страната, защото са изпълнявани личните интереси на Джонсън. Той добави пред BBC, че идеята за Брекзит е била съвсем различна в началото и че крайният резултат е разочароващ.

„Борис Джонсън никога не е имал план за действие. Вкарахме го там, защото трябваха спешни действия по неотложни въпроси като търговското споразумение с ЕС, но това не означава, че той е правилният човек, който да управлява държавата“, посочва Къмингс.

Подкрепи Economic.bg