„Отваряме ресторантите! Който има нужда, да отиде да се повесели“

Здравният министър проф. Костадин Ангелов е категоричен, че нивата на смъртност и заболеваемост в България са много добри

„Отваряме ресторантите! Който има нужда, да отиде да се повесели“

Снимка: Facebook/Бойко Борисов

Надявам се на 1 март, както сме поели ангажимент, да отворим ресторантите. Това не значи, че трябва масово да се юрнем по ресторантите. Нека, който има нужда, да отиде да се повесели и да вечеря. Но с цялото съзнание, че пандемията не е свършила

Така министър-председателя Бойко Борисов коментира плановете на правителството за отваряне на заведенията за хранене от 1 март, докато беше на посещение в един от ваксинационните центрове в Малево. 

България управлява по най-добрия начин пандемията и това е безспорно. Всички на практика е отворено. След някой друг ден ще отворим и ресторантите, каза още той, като уточни, че вече се "гонят 2000 случая на ден, но нормалният начин на живот трябва да бъде запазен с всички усилия“

Борисов няколко пъти направи уточнение, че никой не задължава хората да ходят на ресторант или във фитнеса. Всичко било личен избор.

По отношение на ваксините, които предизвикаха значителен интерес последните дни, след като НОЩ се отказа от неефективния си ваксинационен план и даде право на всички да се имунизират, Борисов заяви, че няма никакъв проблем с наличностите. Този въпрос се повдигна днес, след като се оказа, че ваксини вече няма за всички желаещи.

„От сутринта проведох толкова разговори. Дори самолетът ни е готов. Кажат ли, че вместо с тир можем да докараме ваксини със самолет, веднага ще го изпратим. Целта е това темпо, което имаме в момента, да го запазим”, обясни премиерът Бойко Борисов.

На журналистически въпрос защо България отново се движи наопаки на всички останали държави, които в момента затягат мерките, а ние отваряме всичко, реши да отговори министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който беше категоричен, че нивата на смъртност и заболеваемост в България е на много добри нива.

Днес данните от Единния информационен портал показаха рекордна за тази година заболеваемост в България - близо 2000 човека за денонощие. Смъртността с вируса също расте и вчера животът си са загубили близо 80 души. Припомняме, че през есента ситуацията беше същата - заболеваемостта и смъртността скочиха рязко, като страната ни достигна на първо място в Европа по този показател. Въпреки това обаче здравният министър проф. Костадин Ангелов и премиерът Борисов дълго отказваха да затворят ресторантите и нощните заведения.

Официално решение за отваряне на заведенията в страната все още не е взето, тъй като няма заповед на министъра на здравеопазването. Вероятно такава ще бъде публикувана до края на тази седмица.

 

Коментари: 0