Пакет „Мобилност“ вероятно ще се гласува на последната парламентарна сесия

По неофициална информация спорният законодателен пакет ще бъде обсъден на 27 март

Пакет „Мобилност“ вероятно ще се гласува на последната парламентарна сесия
Спорният пакет „Мобилност 1“, който противопостави Запада срещу Изтока и донякъде транспортните фирми срещу шофьорите, ще бъде гласуван на последната за сегашния Европейски парламент сесия. По информация на Съюза на международните превозвачи (СМП), цитирана от Kamioni.bg, обсъждането на пакета вече е заложено в програма на ЕП и е планирано за 27 март 2019 г. Само два дни по-късно институцията официално ще прекрати работа и започва предизборната кампания за новия Европарламент.

Според СМП се подготвя компромисен вариант под ръководството на евродепутата от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Исмаил Ертуг. Германският представител се надява да прокара в пакет текстове, които бяха отхвърлени от Транспортната комисия на ЕП, на която самият той също е член.

На заседанието на Комисията на 10 януари беше приет само един от трите доклада по пакет „Мобилност“ – този за връщането на камионите на три седмици в страната на регистрация. Останалите два спорни доклада – за почивката на шофьора извън кабината, както и за връщането на шофьорите с камионите на четири седмици за едноседмична почивка, не успяха да минат.

Така се стигна до ситуация, в която дори координаторите в Комисията не знаеха какво да правят от тук нататък, тъй като според правилата, за да отидат за гласуване в пленарна зала, Комисията трябваше да приеме два от трита доклада. Сега не е ясно какво ще се гласува  - само приетият доклад или и трита.
Според неофициалната информация някои евродепутати опитват да прокарат и текстовете, отхвърлени от Транспортната комисия.
Коментари: 0