Panasonic готви най-голямото си придобиване от 2011 г. насам

Сделката се оценява на $6.45 млрд. и включва внедряването на изкуствен интелект в работата с веригите на доставки

Panasonic готви най-голямото си придобиване от 2011 г. насам

Снимка: Wallpapertip

Panasonic Corp ще купи американската софтуерна фирма Blue Yonder за 6.45 млрд. доларa. Това би било най-голямото придобиване на японската компания от 2011 г. насам, пише Reuters по данни на агенция Nikkei.

Panasonic купи 20% дялове от Blue Yonder през 2020 г., а сега е на финален етап по придобиване останалото от акционери като Blackstone Group, според запознати източници. Придобиването би укрепило услугите за управление на веригата за доставки на Panasonic, тъй като пандемията COVID-19 фокусира вниманието на компаниите върху тяхната устойчивост на смущения.

Последната сделка с подобни мащаби беше през 2011 г.,когато компанията инвестира 7.36 млрд. долара, за да обедини Sanyo Electric и Panasonic Electric Works.

Неотдавна доклад разкри, че Panasonic ще произвежда новия тип батерии за автомобилната компания Tesla. Японската компания е основен доставчик на клетките за Tesla. Въпреки това източниците на Nikkei подчертават, че двете фирми в момента са в заключителната фаза на преговорите, но същевременно предупреждават, че една от двете страни все още може да отстъпи.

Японският технологичен гигант има за цел да използва алгоритъма за прогнозиране на търсенето на продукти на компанията Blue Yonder, основан на изкуствен интелект, като подобен ход може да помогне на Panasonic да подобри рентабилността чрез ревизия на нейните вериги за доставки.

Коментари: 0