Папата и Ердоган критикуват решението на Тръмп за Ерусалим

Франциск подари на турския президент медальон с ангел

Папата и Ердоган критикуват решението на Тръмп за Ерусалим

Снимка: БТА

940 ~ 2 мин. четене
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна днес с папа Франциск във Ватикана, за да обсъди с него въпроса за Ерусалим и отзвука от решението на президента Доналд Тръмп да признае свещения град за столица на Израел, съобщи Ройтерс. Посещението е първото от 59 г. на турски президент в Светия престол.

И двамата изразиха загриженост от решението, което според много съюзници на САЩ може да обрече на провал мирните усилия в Близкия изток. Ердоган и папата се очаква да разговарят и за Сирия, Ирак, хуманитарната помощ и бежанците. 

Ватикана подкрепя решение от две държави за палестинско-израелския конфликт като двете страни трябва да се договорят за статута на Ерусалим като част от мирния процес. Палестинците искат Източен Ерусалим за столица на бъдещата им независима държава, докато Израел обяви целия град за своя "обединена и вечна столица".

В края на частната част на срещата папата подари на Ердоган бронзов медальон, на който е изобразен ангел, обхванал северното и южното полукълбо, побеждавайки дракон.
"Това е ангелът на мира, който задушава демона на войната", каза папата Ердоган, като му даде медальона, направен от италианския художник Гуидо Верол. "Това е символ на един свят, основан на мир и справедливост."

Малка демонстрация на кюрди и техни поддръжници се проведе извън близкия замък Сант Анджело на брега на река Тибър по време на срещата, предава още Ройтерс.

По време на визитата на турския президент в Рим са ангажирани 3500 полицаи, а властите обявиха, че няма място за неразрешени демонстрации около "Ватикана", хотела, където е отседнала делегацията начело с Ердоган и италианските дворци, където турският държавен глава се среща с президента и министър-председателя на Италия по-късно.
Подкрепи Economic.bg