Пъпеш струва колкото 19 средни работни заплати в София

Японец плати 3 милиона йени за два от тях

Пъпеш струва колкото 19 средни работни заплати в София
5148 ~ 1 мин. четене

Колко пари бихте дали за един пъпеш? Средната им цена през годините в България е около 2 лева. В Япония обаче, два пъпеша от сорт на име Юбари, струват колкото 38 средни работни заплати в София.

Въпросният сорт е считан за елитарен заради наситения сладък вкус и сочната сърцевина с нежно оранжев цвят. На аукцион на северния японски остров Хокайдо, бяха закупени два от тези плодове за рекордните 3 млн. йени, или 27 230 долара, от собственик на супермаркет в град Амагасаки в югозападната част на остров Хонсю, съобщава БГНЕС.

Пъпешите Юбари имат почти идеална кръгла форма, кората им е светлозелена и покрита с тънка мрежа от бели фини жилки. Плодовете се считат за прекрасен подарък. Реколтата се събира от май до септември. Средно за една година се събират около 4 тона.

От думите на купувача се разбира, че той планира да изложи пъпешите на витрина в собствения си магазин, а след това да ги пусне за продан в интернет.  

Предишният рекорд за пъпеши на Хокайдо бе през 2008 г. Тогава два пъпеша от ценния сорт достигнаха цената от 2.5 млн. йени, или 22 700 долара.

Подкрепи Economic.bg