Бензиностанциите влизат в задължителен, но безплатен регистър

Парламентът даде 6 месеца срок да се изготви Наредбата по спорния закон за горивата

Бензиностанциите влизат в задължителен, но безплатен регистър

Парламентът окончателно реши да отпадне банковата гаранция за бензиностанциите от 20 000 лева, както настояваха собственици на малки обекти. Регистрацията на търговските обекти, които продават горива ще е напълно безплатна като те ще се вписват в специален регистър. Това решиха окончателно депутатите днес.

Около 4000 хиляди са легалните регистрирани бензиностанции, които работят в гражданския оборот, другите предстоят да се впишат, обясни председателят на Комисията за наблюдение на приходните агенции Емил Димитров.

Отпадна и изискването собствениците на данъчен склад и търговците на едро да имат поне 1 млн. лв. уставен капитал. 

С днешното решение се даде срок до шест месеца на министъра на икономиката Емил Караниколов да изготви Наредбата по спорния закон за горивата. Така законът ще влезе в сила, но тъй като наредбата по него все още не е приета няма да се налагат санкции по него. С тази формулировка не се уточнява точно кога ще бъде готова наредбата.

Запазват се ведомствените бензиностанции, от които може да се зарежда строителна и миннодобивна техника, каквито бяха исканията на минно-геоложката и строителната камара.

"В малките населени места има обекти, за които тези 20 000 бяха много. В момента няма никаква административна или финансова тежест. Регистрацията ще бъде безплатна. 400 000 обекта са регистрирани. Благодарение на това, че ние конкретизирахме кои са земеделски, с всичките изисквания, те се обособиха като обекти. Конкретизирахме и кои да са обектите, така наречените ведомствени, вътрешни обекти. Това са строители, миньори, преработватели на отпадъци, транспортни фирми, концесионерски обекти. Всички легални обекти, които търгуват с горива в България, ще бъдат вписвани безплатно, без банкова гаранция. Тя беше 200 000, падна на 20 000, сега е нула. Всички могат да се регистрират в момента, в който поискат. Проблем остава за едни обекти, които не са нито земеделски, защото е ясно кои са земеделски, нито са вътрешни, а до този момент не са решили да се регистрират. Те ще имат проблем, защото може би никога през живота си не са били регистрирани и сега има дълга процедура", коментира още депутатът от "Обединени патриоти" Емил Димитров.

Коментари: 0