Парламентът одобри още 1 млрд. лв. за саниране дни преди да се разпусне

С това гласуване депутатите повишиха общата стойност на програмата до 2 млрд. лв.

Парламентът одобри още 1 млрд. лв. за саниране дни преди да се разпусне
Броени дни преди очакваното разпускане на Народното събрание, депутатите одобриха още 1 млрд. лв. за саниране. С това бюджетните средства, които ще бъдат заделени по програмата, която е безплатна за собствениците на многофамилни сгради до края на 2017 г., вече е 2 млрд. лв. „За“ гласуваха 109 народни представители, 11 гласуваха „против“, а 32 се въздържаха, с което решението бе прието.

Новият милиард бе одобрен от правителството преди седмица, въпреки че малко след втория тур на президентските избори регионалният министър Лиляна Павлова обяви, че не е редно да се дават още пари, след като програмата ще бъде изпълнявана от друг кабинет. „Правителството е в оставка и не може да гарантира приемственост на политиката, както и поради достигането на разполагаемия към момента финансов ресурс от 1 млрд. лв.", се казваше в съобщение на Министерството на регионалното развитие от ноември.

„Нашата воля е Програмата за саниране да продължи“, каза Павлова днес, след дебатите по проекторешението за подкрепа на продължаване на изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност. „Програмата изначално е заложена да е дългосрочна минимум 10 години“, добави министърът.

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков обяви, че предстои одит на програмата, но на по-късен етап, тъй като институцията все още няма капацитет за това. Одитът ще обхване дейността на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на Министерството на енергетиката.

„Все още нямаме капацитет и ресурси да започнем едни по-мащабни одити в областта на енергетиката. С течение на времето, когато натрупаме административен капацитет, ще одитираме енергетиката в нейната многопластовост“, обеща Цветков пред БНР.
Коментари: 0