Първо повишение на безработицата в САЩ от близо година

Нивото обаче си остава ниско - едва 4%, само през юни са открити 213 000 нови работни места

Първо повишение на безработицата в САЩ от близо година
392 ~ 1 мин. четене
Американската икономика продължава да открива работни места. Бизнесът е добавил 213 000 работни места през юни, което е още един силен месец, пише Си Ен Ен

Работодателите продължават да наемат хора, въпреки нарастването на страховете от глобалната търговска война. Икономиката е добавяла нови работни места всеки месец в продължение на почти осем години.

Безработицата достига до 4%, което е първото месечно увеличение за почти година. Но дори това, според анализаторите, отразява здравословна икономика: безработицата се повишава, защото повече от 200 000 американци отново са влезли на пазара на труда, търсейки работа.

Те не би трябвало да изпитват особени трудности при намирането на работа: в момента има повече работни места, отколкото са безработните.

Около един на всеки петима собственици на малък бизнес казва, че намирането на квалифицирани работници е най-големият им бизнес проблем, според Националната федерация на независимия бизнес.

Въпреки че заплатите са се повишили с 2,7% през юни спрямо година по-рано, те не отчитат значима промяна спрямо предходния месец май и ръстът е под очакванията на икономистите. Обикновено трудният пазар на труда насърчава работодателите да плащат повече, за да привличат и задържат работници.

Растежът на заплатите едва надвишава инфлацията, която се засилва с укрепването на икономиката.
Подкрепи Economic.bg