Паундът поевтинява заради критики в Лондон към Тереза Мей

Британският министър по въпросите за Brexit не успява да скрие недостатъчността на промените в споразумението за Brexit

Паундът поевтинява заради критики в Лондон към Тереза Мей

Снимка: БТА

Британският главен прокурор Джефри Кокс разкритикува ревизираната версия на споразумението за Brexit, която Тереза Мей договори при поредната си среща вчера с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Според него промените в споразумението не понижават правния риск около договореността границата между Северна Ирландия и Република Ирландия да остане отворена и след Brexit.

Британският министър по въпросите за Brexit Стивън Баркли също се изказа негативно за промените, договорени снощи и представени на съвместна пресконференция на Мей и Юнкер. И според Баркли капанът, който представлява ирландската граница за Обединеното кралство, все още не е преодолян. Въпреки това министърът се опитва да представи промените в споразумението в максимално добра светлина. Попитан ще може ли Великобритания едностранно да затвори границата, той отговори категорично „Да“, а впоследствие поясни, че първо трябва арбитражен панел от висши съдии да прецени дали ЕС бави сключването на търговско споразумение с Лондон и впоследствие да отсъди имали право Кралството да затваря ирландската граница.

Далеч от ентусиазираните изказвания на главния прокурор и министъра доведоха до сериозен срив на курса на британския паунд – с 0.9% спрямо долара и с 1.08% спрямо еврото.

Коментари: 0