Пазарът на труда в САЩ остава силен въпреки търговската война

Заявленията за обезщетения срещу безработица са се увеличили с по-малко от очакваното

Пазарът на труда в САЩ остава силен въпреки търговската война

Снимка: БТА

Броят на американците, подали молби за безработица, е нараснал по-малко от очакваното през миналата седмица. Това според експерти показва, че пазарът на труда в страната все още е силен и ще продължи да подкрепя икономиката, която към момента расте  умерени темпове.

Други данни от днес показаха, че активността на фабриките в средноатлантическия регион на страната се е забавила, но производителите в региона са увеличили заетостта и работните часове на служителите.

Докладите дойдоха ден, след като Федералният резерв намали лихвените проценти с още 25 базисни пункта (0.25 процентни пункта), позовавайки се на рисковете пред най-дългата икономическа експанзия в историята на САЩ заради търговската война между Пекин и Вашингтон, както и заради забавянето на световния икономически растеж.

Председателят на Фед Джером Пауъл заяви в сряда, че очаква икономиката, която е в своята 11-та година на разрастване, да продължи да се „разширява с умерени темпове“, но отбеляза, че търговското напрежение е „натежава върху американските инвестиции и износ“.

Молбите за обезщетения за безработица са се увеличили само с 2000 до общо 208 000 през миналата седмица, съобщи правителството в четвъртък. Анкетирани от Reuters икономисти прогнозираха, че претенциите ще се увеличат до 213 000.

Уволненията остават ниски въпреки търговското напрежение, което се отразява на бизнес инвестициите и производството. Съществуват обаче опасения, че забавянето на растежа на работните места би могло да хвърли сянка върху стабилните потребителски разходи, които до голяма степен водят до икономиката.

Пазарът н труда в САЩ създаде 130 000 работни места през август. Икономистите твърдят, че не е ясно дали загубата на инерция при наемането се дължи на намаляващото търсене на работна ръка или на недостига на квалифицирани работници.
Коментари: 0