Пазарът оцени Coinbase на $85.8 млрд. при борсовия дебют

През септември криптоборсата имаше пазарна оценка от едва 6 млрд. долара

Пазарът оцени Coinbase на $85.8 млрд. при борсовия дебют

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Coinbase Global Inc беше оценена на 85.8 млрд. долара при дебюта си в Nasdaq снощи. Търговията в рамките на деня беше доста волатилна, като в минутите след старта на първата търговска сесия цената скочи до 424 долара за акция, но затвори при цена от 327.87 долара за брой. Дебютът на фондовия пазар бе направен чрез директен листинг, където не се продават акции преди откриването на търговията, което според анализатори бележи още един крайъгълен камък в развитието на биткойн и други цифрови активи.

Листването се случва на фона на скока в стойността на криптовалутите, които привлякоха група от мейнстрийм компании от първо ниво.

Акциите на Coinbase отвориха при 381 долара за акция, което е с 52.4% повече от референтната цена от 250 долара, определена във вторник, пише Reuters.

Оценката се прави освен на база на цената на акциите, но включва и неинвестираните опции за акции и ограничените акции.

Основана през 2012 г., базираната в Сан Франциско фирма може да се похвали с 56 млн. потребители в глобален мащаб и приблизително 223 млрд. долара активи на своята платформа, което представлява 11.3% от пазарния дял на криптоактивите, показват регулаторните заявления.

„Просто сме много благодарни, че успяхме да внесем прозрачност в криптоикономиката - екосистемата, която всички изградихме през последните 10 години“, заяви в интервю главният финансов директор на Coinbase Алесиа Хаас. „Това просто допринася за признанието, че това е индустрия, която е тук, която се разраства и която не е само в ъглите.“

Coinbase беше оценен на малко под 6 млрд. долара още през септември, но нарасна в съответствие с печалбите на биткойн през тази година.

Най-голямата и най-известната криптовалута в света достигна рекорд от над 63 000 долара във вторник и увеличи двойно стойността си тази година, тъй като банките и компаниите промениха отношението си към нововъзникващите активи.

Последните финансови резултати на борсата подчертават връзката между нарастването на обемите и цените на биткойн. През първото тримесечие на годината, тъй като биткойн удвои цената си, Coinbase отчете приходи от над 1.8 млрд. долара и нетна печалба между 730 и 800 млн. долара, спрямо приходи от 1.3 милиарда долара за цялата 2020 г.

„Корелацията с биткойните ще бъде много висока, след като акциите се стабилизират след листването“, каза Лари Чермак, директор на изследването в криптоуебсайта The Block. „Когато цената на биткойните спадне, неизбежно е приходите на Coinbase и по същество цената на акциите също да намалеят.“

Регулаторните рискове също се очертават, казват други, тъй като Coinbase увеличава броя на цифровите активи, които потребителите могат да търгуват на платформата.

Коментари: 0