Пекин закрива 2500 фирми-замърсители

Властите се борят със смога в китайската столица

Пекин закрива 2500 фирми-замърсители
4004 ~ 1 мин. четене

Пекин ще закрие тази година 2500 малки компании, които вредят на околната среда, в опит да се пребори със замърсяването, предаде Reuters, позовавайки се на съобщение на общинските власти.

Замърсяването е чувствителна тема в Китай, където годишно се организират хиляди протести заради опасенията от влошаване на околната среда, особено от фабриките.

От четири района в столицата, която бе засегната от задушаващ смог тази зима, ще бъде изискано да затворят 2500 компании до края на годината. Планира се и закриване на още фирми през следващата година.

Според неназован източник растящият брой малки замърсяващи източници като ресторанти, хотели и гаражи неутрализира ефекта от драстичния спад на големите замърсители и силно енергоемките компании в града.

Миналия месец Пекин обяви втория в историята си „червен код“ за замърсяване на въздуха, затвори училища и забрани строителството на открито.

Министерството на околната среда предупреди, че другата седмица отново ще има гъст смог в китайската столица, провинция Хъбей и съседен Тянцзин.

Официални данни показват, че количеството фини прахови частици във въздуха в Пекин за 2015 г. е било 80,6 микрограма на куб. м., което е 1,3 пъти над националните стандарти.

Китай обеща да намали потреблението на въглища и да затвори замърсяващите производства, но експерти от китайското екоминистерство признават, е малко вероятно страната да посрещне държавните стандарти за качество на въздуха поне до 2030 г. 

Подкрепи Economic.bg