Пенсионен фонд NN вече е част от групата на ОББ и ДЗИ

Вноските за пенсия трябва да се увеличат, но в посока частните дружества, смята директорът на ДЗИ

Пенсионен фонд NN вече е част от групата на ОББ и ДЗИ

Снимка: ДЗИ

2993 ~ 4 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Бизнесът на нидерландската група NN в България вече официално е в ръцете на KBC Group чрез придобиването му от „ДЗИ Животозастраховане“. Намерения за осъществяване на сделката бяха изложени още през февруари, а днес тя официално е факт.

Сега бизнесът на NN в България формално се разделя на две – на пенсионното дружество „ОББ Пенсионно осигуряване“, а застрахователното звено влиза в редиците на „ДЗИ Животозастраховане“. Така клиентите на NN в България автоматично се прехвърлят към ДЗИ и ОББ.

Екипът до голяма степен ще остане непроменен, като основните новости са в управлението. Изпълнителен директор на новото пенсионно дружество става Николай Стойков. Професионалисти на KBC Group от Белгия и Чехия също ще участват в управлението и взимането на решения. От понеделник започва интегрирането на персонала на NN в структурите на дружествата на KBC. По думите на Стойков инвестиционната политика, водена досега, няма да бъде променяна.

Като аргумент за сключване на сделката главният изпълнителен директор на ДЗИ Коста Чолаков коментира липсата на пенсионно осигуряване в портфолиото от продукти на ДЗИ. Все пак делът на NN на българския пазар на пенсионни продукти е сравнително малък, като при обявяването на сделката не бе дадена конкретна цел до кое място в класацията иска да стигне новото дружество.

Според Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) сделката ще доведе до промяна на пазарните позиции единствено на пазара за животозастраховане. Пред economic.bg Чолаков обяви, че сега ДЗИ ще бъде още по-утвърден лидер в животозастраховането в България до над 30% пазарен дял.

Нашата амбиция е да бъдем водещи в този сегмент“, коментира той.

Изплащането на вторите пенсии

Дружествата на KBC Group в България влизат на пенсионния пазар точно в годината, в която започва изплащането на вторите пенсии, т.е. бизнесът вече няма да е само събиране на вноски, а и изплащане на средства. Въпреки това Чолаков посочи, че са „в пълна бойна готовност“ с този процес, а резултатите на NN в България са „изключително добри“. Броят на хората, на които новото дружество трябва да изплати втора пенсия тази година, не е кой знае какъв, но като цяло той не е голям за всички пенсионни дружества в страната.

Независимо дали са 1 или 1000 тези, на които трябва да се изплатят, си има доста сериозна административна работа, която ние се уверихме, че колегите са я свършили и са напълно готови да участват в тази фаза“.

На пенсионния фронт (почти) нищо ново

Като експерт Чолаков коментира предложението за актуализация на пенсиите с увеличаване на коефициента за стаж от 1.2 на 1.35 пункта с думите, че за подобно нещо трябва да се изготви механизъм с ясни параметри, на които да се базира увеличението, „а не по политически причини“.

Заедно с увеличението на пенсиите отново бе отворена темата за повишаване на осигурителните вноски, като според Чолаков те трябва да бъдат насочени към втория стълб, а именно – частните пенсионни фондове.

„Аз лично смятам, че осигурителните вноски не са малки, но във всички случаи към втория стълб трябва да се увеличат, защото така беше планирано първоначално, когато беше конструиран този модел. Това не се случи във времето и затова не се акумулираха и очакваните средства във втория стълб. Аз вярвам във възможностите на третия стълб, просто трябва да му се даде повече време, за да се натрупат средства, но и да се даде възможност за по-големи постъпления към него“, допълни изпълнителният директор на ДЗИ.

Колкото до позабравената идея за мултифондовете, които трябваше да позволят на осигуряващите се да избират нивото на риск при управлението на парите им от частните инвестиционни фондове, Чолаков посочи, че тя не е на дневен ред за регулаторите. „Това не е отпаднало като възможност и аз мисля, че е добра идея и може да даде много повече възможности“.

Алтернатива на депозитите

Към инвестициите в третия стълб на пенсионното осигуряване по думите на Чолаков има сериозен интерес – засега повече от страна на работодателите, които го предлагат като част от социалните придобивки.

Мисля, че в последно време започва да възниква и по-голям интерес от физически лица, защото това е една от алтернативите с оглед на нисколихвената среда, която продължи дълго време и ще продължи още толкова. Хората нямат много алтернативи освен третия стълб, застраховка "Живот" или взаимен фонд. Очаквам да има още по-голям интерес от физически лица, а предимствата са, че може да даде по-голяма доходност“, заяви Чолаков.

Маркетинг по обичайните канали

За увеличаване на пазарния дял и набиране на повече клиенти новото пенсионно дружество по традиция за България ще използва главно сестринските си дружества, като ОББ и ДЗИ. Ще бъдат използвани и настоящите посредници на NN. В последните години пенсионните дружества залагат именно на този начин на маркетинг, като банките например предлагат преференции за клиенти на определено пенсионно дружество при взимане на кредит или други продукти.

Застраховането

По думите на Чолаков капиталовата адекватност на ДЗИ е над средната за страната – 180%, и е една от най-високите дори след приключване на сделката и увеличаване на капитала. По думите му застрахователният сектор като цяло излезе добре от кризата, но трудно. През 2020 г. той не отчете нито спад, нито ръст. От началото на тази година пък се наблюдава леко повишение, но в автомобилния сегмент например има намален брой сделки за покупко-продажба на коли заради куцащия като цяло сектор, който страда от забавяне на доставки.

Подкрепи Economic.bg