Пенсионната реформа ще доведе до свиване на инвестициите

Увеличението на осигуровките ще върне много фирми в сивата икономика, заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев

Пенсионната реформа ще доведе до свиване на инвестициите

Снимка: БГНЕС

196 ~ 2 мин. четене
Нямаме намерение да сваляме или качваме някой на власт. Работодателските организации не трябва да се занимават с определяне на избор на правителства, а трябва да защитават интересите на бизнеса. Политиците, независимо от коя партия са и кой е на власт, трябва да знаят, че данъците, осигуровките и брутният вътрешен продукт идват от бизнеса и има значение бизнесът дали е на светло или в сивата част. Това заяви председателят на УС на КРИБ, изпълнителен директор на "Хювефарма" АД и собственик на футболния клуб "Лудогорец" Кирил Домусчиев в предаването с Илияна Беновска "На 6-я ден" по радио К2.
 
По думите му работодателите ще се борят с всички средства, които имат, страната ни да върви в правилната посока и да се правят реформи. "Намерението осигуровките за пенсия и безработица да се увеличат с 4,5% е лош сигнал за бизнеса и ще доведе до свиване на инвестициите в България, а това ще върне много фирми в сивата икономика", поясни Домусчиев.

Той постави и въпроса за инвестиции у нас. "Кой чуждестранен инвеститор ще дойде да инвестира в България, където няма прозрачност и има липса на перспектива?".

Бизнесменът допълни, че във вторник на Националния съвет за тристранно сътрудничество КРИБ ще изрази позицията и аргументите си и няма да отстъпи за осигуровките и за ускорено увеличаване на възрастта за пенсиониране. От КРИБ настояват пенсионната реформа да включва мерки, които да запушат пробойните - инвалидни пенсии, разграничаването и обхвата на осигурителните плащания и на тези, които имат характер на социално подпомагане, на социалните помощи не им е мястото в НОИ.

"Това, което се предлага не е пенсионна реформа. Това е поредното увеличение, поредната тежест, която ще бъде понесена частично от бизнеса в България, колкото и малък да е той, а другата ще бъде понесена от работещите", коментира Домусчиев.

Той обясни, че не прави чест на едно дясно правителство, което в тригодишната си управленска рамка, която е представило в предизборната си програма и кампания и която не предвижда увеличение на осигуровки и данъци, сменя политиката си и в много кратко време забравя за обещанието си, което е подвеждане на избирателите.

Относно казуса с КТБ и Цветан Василев, Домусчиев заяви, че той лично няма какво да дели с човек като него и допълни, че в последните години няма нито сметки към него, нито кредити, нито бизнес отношения.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg