Пентагонът съкращава с 20% разходите за военни операции

Основният бюджет за отбрана на САЩ се предвижда да е в размер на 534 млрд. долара

Пентагонът съкращава с 20% разходите за военни операции
Автор: Стилиян Гребеничарски

Пентагонът ще поиска около 51 млрд. долара в бюджета си за военни операции през следващата фискална година, започваща на 1 октомври, съобщава Bloomberg. Тези разходи са с 20% по-малко в сравнение с настоящите по това перо – 64 млрд. долара, и най-ниски от атаките на 11 септември 2001 г. насам.

Финансирането на задграничните мисии е извън общия бюджет за отбрана, който се очаква да бъде около 534 млрд. долара. Предложението ще бъде внесено в Конгреса от президента Барак Обама вероятно на 2 февруари. То включва единствено военни операции, но не и средства за Държавния департамент и Департамента по въпросите на ветераните.

Бюджетът за военни операции е бил най-висок през 2008 г. – 187 млрд. долара, основно за финансиране на кампанията в Ирак. През ноември 2007 г. броят на американските войници в богатата на петрол страна достига пика си -165 000.

Съкращението отразява основно свиването в състава на щатската мисия в Афганистан. Броят на американските военнослужещи там в момента е 10 600 и се планира да намелее наполовина до края на календарната година. На този фон, редица коментатори критикуват военното ведомство, че не успява да издържа военните действия в рамките на основния си бюджет.

„Продължаващото изтегляне не води до пропорционално намаляване на разходите за бойни действия, тъй като средствата се използват за много различни от Афганистан цели. Това е своеобразен бюджетен фокус, който цели да заобиколи наложените автоматични ограничения на разходите”, посочва за агенцията Тод Харисън, анализатор на сектор отбрана в неправителствения Център за стратегически и бюджетни оценки, базиран във Вашингтон.

Автоматичното орязване на бюджетните разходи се планира да бъде възобновено от 2016 г., след две години прекъсване, освен ако Конгресът не вземе друго решение. Цялостният бюджет за отбрана е заложен с 34 млрд. долара повече, отколкото трябва да бъде, ако бъде приложено правилото. Тежест в разходите за бойни действия ще имат и действията срещу Ислямска държава.

Акциите в отбранителната индустрия охладиха оптимизма в началото на вчерашната търговия. Дяловете на Lockheed Martin поскъпнаха с 3,2%, но след обявяването на новината ограничиха покачването до 2,25% в края на деня. Досега акциите на компаниите в сектора се оказват устойчиви на бюджетните съкращения. Индексът на Bloomberg, обхващащ четирите най-големи контрактора на Пентагона (без Boeing, чиито граждански бизнес превъзхожда военния), се покачи с 30% за 2014 г., изпреварвайки 11-процентния ръст при S&P 500.

Коментари: 0