Пентагонът има изкуствен интелект за предсказване на заплахи

Военните търсят как да изпреварят действията на противниците си и да гарантират обществената сигурност

Пентагонът има изкуствен интелект за предсказване на заплахи

Снимка: Unsplash

552 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Американската армия тествa софтуер, базиран на изкуствен интелект (AI), изчислителни компютърни системи и специални сензори, с помощта на които военните се надяват, че ще могат да предвиждат настъпването на някои събития с няколко дни предварително. 

Системата, наречена Global Information Dominance Experiments (GIDE), досега е била изпробвана три пъти, съобщи генерал Глен Ван Херк, командир на Северното командване на САЩ и Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (NORAD). Двете организации са част от общо 11 обединени бойни структури, подчинени на Министерството на отбраната.

„Заплахите, пред които сме изправени, и темпът на промяна в геостратегическата среда продължават да напредват с тревожни темпове. Навлизаме в ера на нова и подновена стратегическа надпревара. Сблъскваме се с конкуренти, въоръжени с ядрено оръжие, които се състезават срещу нас ежедневно“, коментира генерал Ван Херк по време на брифинг пред журналисти, цитиран от Independent.

Експериментите имат за цел да проучат логистичните и информационните предимства, затова се използват не само военни сензори, но се събира информация и от комерсиални устройства. Масивът от данни след това се анализира от софтуер с изкуствен интелект. Ван Херк дава пример с паркирани автомобили – компютърната програма би могла прецени дали няма необичайно струпване на коли и по този начин да предвиди потенциална заплаха или атентат. След това властите може да реагират превантивно, като изпратят екипи на място. 

Новата система позволява бързо събиране на информация, което ще ускори вземането на решения и анализът на събитията. Системата дори може да предскаже пускането на ракета и движението на подводници. Според генерала действията на конкурентите им ще се предвиждат много по-лесно, а те ще са винаги подготвени, за да отговорят адекватно на потенциална заплаха.

Според Ван Херк това не е иновация, а такава, която вече се използва от най-големите технологични гиганти – Google и Amazon. Те отдавна събират, обединяват и анализират информация. И все пак няма опасност изкуственият интелект и машините да действат вместо хората, изтъкна генералът.

Подкрепи Economic.bg