Петият най-богат руснак продава всичките си активи

Според местни издания причината може да е натиск от Кремъл

Петият най-богат руснак продава всичките си активи

Петият най-богат човек в Русия -  милиардерът Михаил Прохоров, търси купувачи на всички свои руски активи, пише в. "Ведомости", като се позовава на свои източници в структурите на групата "Онексим".

Групата управлява компании в минно-металургичния отрасъл  (UC Rusal, Уралкалий), финансите (застрахователната компания "Съгласие" и банките "Ренесанс Капитал", "Ренесанс Кредит" и МФК), енергетиката, недвижимите имоти и медиите.

Един от активите, които ще бъде продаден, е и информационната група РБК на Прохоров, пише "Ведомости". РБК изненадващо уволни някои от дългогодишните си главни редактори след серия от критични публикации срещу Владимир Путин.

Последния месец руските власти проведоха серия обиски в офисите на Прохоров, припомня webcafe.bg.

Част от активите на групата "Онексим" са обявени за продажба отдавна. Сред тях са енергийната компания "Квадра", и финансовите институции "Съгласие" и "Ренесанс Кредит". Преди година "Онексим" направи опит да излезе и от "Уралкалий", но до момента няма решение за продажба на дела.

"Ведомости" твърди, че Прохоров ще продаде и компанията си за строителство и недвижими имоти ОПИН, като според информацията, представителитеи на милиардера водят преговори със собственика на Московската кредитна банка Роман Авдеев. Пресофисът на ОПИН потвърждава пред РБК, че в момента се водят преговори за продажба.

Коментари: 0