Петкова: Всеки български гражданин има право да си купи ТЕЦ

Китайците са потвърдили отново намерението си да стоят АЕЦ „Белене“ без държавни гаранции и гарантирани изкупни цени

Петкова: Всеки български гражданин има право да си купи ТЕЦ
Г-н Ахмед Доган не ми е познат като експерт в областта на енергетиката. Но всеки гражданин има право да предприема стъпки и действия във връзка с осъществяване на такава дейност. Не знам да има законови ограничения. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова, коментирайки влизането на почетния председател на ДПС като мажоритарен собственик в ТЕЦ „Варна“. Малко преди това държавата определи ТЕЦ-а като най-голям получател на пари за поддържане на студент резерв и предприятието ще получи 27 млн. лв. през следващите 12 месеца, без дори да трябва да работи.

„За мен като министър на енергетиката е важно енергийната система на страната да бъде стабилна. Когато е приватизиран ТЕЦ „Варна“ през 2006 г. е предвидено три от шестте му блока да работят само за студения резерв, а другите три – за обществения доставчик“, каза министърът. Според нея ТЕЦ „Варна“ е спечелил най-голяма част от търга за студения резерв, защото ТЕЦ-ът е дал най-добра цена.

Тя коментира и темата с търсенето на инвеститор за строежа на друг енергиен мегапроект – АЕЦ „Белене“. „Към настоящия момент има ясно заявен интерес от страна на китайската ядрена компания. Имахме среща с китайското министерство на енергетиката. Проведохме среща, те потвърдиха и очакваме стартиране на процедурата“, каза Петкова. Тя отново заяви, че при разговорите никога не става въпрос за даване на държавни гаранции или гаранции за изкупна цена. „България ще участва чрез активите, които притежава, чрез разходите за проекта. Така че държавата ще участва с площадката, оборудването, с нефинансовите активи“, каза тя.
Коментари: 0