Петролът поскъпна с 6% в ранната търговия

Анализаторите обаче очакват бъдещо поевтиняване на нефта поне с 5 долара

Петролът поскъпна с 6% в ранната търговия
780 ~ 2 мин. четене

Цените на петрола отскочиха в ранната азиатска сесия днес, тъй като растат надеждите за примирие между Саудитска Арабия и Русия в продължаващата им ценова война, пише Reuters. Фючърсите на сорт Брент поскъпнаха с близо 6% до 26.2 долара за барел, а американският лек суров петрол (WTI) – с 5%до 21.3 долара за барел.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви вчера на пресконференция, че очаква Москва и Рияд да постигнат споразумение в рамките на следващите няколко дни.

„Това е много лошо за Русия, много лошо за Саудитска Арабия. Искам да кажа, че е много лошо и за двете. Мисля, че ще постигнат сделка“, добави той.

Макар това да не е движещо за цената днес, Администрацията за енергийна информация (EIA) заяви снощи, че суровите запаси в САЩ са се повишили с 13.8 млн. барела миналата седмица – подобен скок е наблюдаван за последно преди четири години.

Докладът на EIA беше в синхрон с доклада от сряда на Американския петролен институт (API), който показа ръст от 10.485 млн. барела.

Междувременно търсенето на петрол продължава да намалява, тъй като броят на случаите на COVID-19 в световен мащаб не показва признаци на спад, а инвеститорите се опасяват от още един тежък месец.

„Глобалните хранилища ще бъдат пълни до средата на май. Мисля, че пазарът може да продължи да пада още повече“, заяви пред CNBC Джийн МакГилиън, брокер и петролен анализатор от Tradition Energy. „Няма признаци на разбирателство между производителите и с по-нататъшно унищожаване на търсенето може да се стопят още 5 долара от пазара“, добави той.

Бьорнар Тонхауген на Rystad Energy също е песимистичен, казвайки пред CNBC: „Април ще бъде един от най-трудните месеци в историята на петрола и това не е априлска шега. На пазара има свръхпредлагане през април от 25 милиона барела на ден. От това цунами на свръхпредлагане няма къде да се скрием.“

Подкрепи Economic.bg