Петролът поскъпна след атаката над саудитския танкер

Саудитска Арабия спира доставките през Черно море докато ситуацията не се изясни

Петролът поскъпна след атаката над саудитския танкер
616 ~ 1 мин. четене
Цената на петрола сорт Брент поскъпна рязко днес, след като Саудитска Арабия спря доставките през ключовия коридор на Червено море. Допълнителен тласък на цената дадоха и данните, че запасите от суров петрол в САЩ са се понижили до най-ниското си ниво за последните три години и половина.

Към 11 ч. българско време бенчмарковият за Европа сорт Брент се търгува за 75.7 долара за барел, или ръст от 1.1%. Американският лек суров петрол също поскъпна – с 0.3% до 69.5 долара за барел.

Решението на Саудитска Арабия дойде след снощното нападение срещу петролен танкер, извършено от  подкрепяното от Иран въоръжено йеменско движение "Хуси". Военноморските сили удариха саудитския кораб „Дамам“, съобщиха от движението в чрез Twitter.

Саудитска Арабия - най-големият износител на петрол в света, заяви в четвъртък, че „временно спира“ всички петролни доставки през стратегическия пролив Баб ел-Мандеб на Червено море. Забраната ще важи докато „ситуацията се изясни и преминаването на кораби през Баб ел-Мандеб не стане напълно безопасно“.

Голяма част от експорта от Персийския залив през Суецкия канал за Европа се осъществява именно през Баб ел-Мандеб.

Цената на петрола беше подкрепена и от данните за запасите от петрол в САЩ, изнесени вчера. Те са намалели със 6.1 мл. Барела през миналата седмица, докато анализаторите очакваха спадът да е само с 2.3 млн. барела.
Подкрепи Economic.bg