Петролът поскъпна след два дни понижения

Тръмп очаква преговорите между страните от ОПЕК+ да са успешни и да има голямо орязване на производството

Петролът поскъпна след два дни понижения

Снимка: Pixabay

744 ~ 3 мин. четене

Петролът тръгна нагоре в сряда сутрин след два дни на спад. Движеща за цените му в момента е предстоящата среща на ОПЕК+ и подготовката по нея, предава Reuters. На заседанието между страните износителки на петрол и нейните партньори се очаква да се присъединят САЩ, Канада и Бразилия, които заедно да изготвят решение за съществено намаляване в производството на „черно злато“.

Към 10:45 ч. българско време европейският петрол Брент поскъпна с 2.01% до 32.52 долара за барел, докато лекият американски петрол (WTI) - с 5.1% до 24.90 долара за барел. В предишните две сесии двата сорта загубиха съответно около 6.6 и 17.4% заради притеснения около решението на ОПЕК+.

Все пак видеоконференцията в четвъртък следобед се очаква да бъде по-успешна от тази в началото на месец март, когато Русия не прие предложението на ОПЕК за свиване на добива с 1.5 млн. барела на ден. Това доведе до ескалация в отношенията между Русия и Саудитска Арабия, които започнаха ценова война помежду си и отправиха заплахи за „наводняване“ на пазара с евтин петрол. Сега, по думите на делегат, цитиран от Bloomberg, съкращаването на производството се очаква да бъде с около 10 млн. барела на ден.

Притесненията около предстоящата среща са за ролята на САЩ в планираното свиване на добивите. Страната не е част от ОПЕК+, но е най-големият производител в света и според информация на Reuters Саудитска Арабия не би се съгласила на сделка без САЩ да предприеме същите мерки като страните от петролния картел.

Иранският министър на петрола Биджан Зангане заяви, че Иран не е съгласен с провеждането на среща на ОПЕК+ без ясно решение и очакван резултат от подобни преговори, съгласно писмо, изпратено до ОПЕК и видяно от Reuters.

Във вторник американското министерство на енергетиката заяви, че продукцията на САЩ вече е намаляла без намеса от страна на правителството. Президентът Доналд Тръмп пък разкри пред Fox News, че ще разговаря с лидерите на Русия и Саудитска Арабия и очаква преговорите да проработят.

Очаква се производството на петрол в САЩ да спадне с 470 хил. барела на ден, а търсенето - с около 1.3 млн. барела на ден през 2020 г. според Американската администрация за енергийна информация (EIA). Институцията заяви още, че очаква производството на САЩ да спадне до малко над 11 млн. барела на ден през следващата година от около 13 млн. в момента. Прогнозата показва, че вече има прогнозирано съкращаване с 2 млн. барела на ден без намеса от страна на правителството, заявява служител на министерството на енергетиката.

Щатските запаси скочиха с 11.9 млн. барела до общо 473.8 млн. барела през седмицата, приключваща на 3 април, сочат данните от Американския петролен институт, публикувани във вторник. Предвид спада в търсенето на гориво заради ограниченията срещу Covid-19, запасите на бензин също се повишават с 9.4 млн. барела, което е най-голямото им увеличение за една седмица от януари 2017 г.

Ако сделка не може да бъде постигната на срещата на ОПЕК+ или ако тя не успее да повиши цените на суровината, нещата „може да станат грозни“, пишат от Bloomberg. Почти 40% от американските производители са изправени пред несъстоятелност тази година, ако петролът остане на цена около 30 долара за барел, показва проучване на Фед. Според Fitch Ratings провал в срещата може да срине цената на петрола до 10 долара за барел.

„Петролните цени са силно волатилни в момента и са в режим на изчакване. Пазарът наблюдава отблизо дали САЩ ще намали също производството си“, коментира анализаторът на Samsung Futures в Сеул Ким Куанг.

Подкрепи Economic.bg