Петролът поевтиня с 2% заради изборите в САЩ

В същото време средното използване на магистрали във Франция, Италия и Испания спадна до най-ниското си ниво от края на юни

Петролът поевтиня с 2% заради изборите в САЩ

Снимка: Unsplash

Петролът поевтиня с близо 2% в четвъртък заради несигурността около президентските избори в САЩ. Над 24 часа след края на изборния ден, битката за Белия дом все още не е решена, въпреки че демократът Джо Байдън държи уверена преднина.

Републиканците обаче, изглежда, че ще запазят контрола над Сената, което намалява шансовете за постигане на единодушие за значителен пакет стимули за икономиката.

Към 8:45 ч българско време европейският петрол от сорт Брент поевтиня с 1.96% до 40.42 долара за барел, докато американският лек суров петрол - с 2%. И двата бенчмарка скочиха в сряда с около 4%.

Байдън прогнозира победа над президента Доналд Тръмп след ключови победи в Мичиган и Уисконсин, докато републиканецът се опитва да отложи стесняващия се път до преизбирането със съдебни дела и искания за повторно преброяване.

Настоящото преброяване на гласовете и тенденциите предполагат, че републиканците изглежда са готови да запазят контрола над Сената, докато демократите ще имат тънко мнозинство в Камарата на представителите. Разделеният конгрес вероятно би попречил на Байдън да изпълни основни приоритети като борба с изменението на климата или облекчаване на санкциите срещу производителя на петрол Иран, обяснява Reuters.

В същото време отслабващото търсене на петрол в Европа продължи да тежи върху пазара, като средното използване на магистрали във Франция, Италия и Испания спадна до най-ниското си ниво от края на юни. Това вероятно ще окаже натиск върху ОПЕК+ да забави планираното нарастване на добива на петрол от януари, се казва в бележка на ANZ Research.

Коментари: 0