Пиковото търсене на петрол се очаква към 2036 г.

Безпилотните превозни средства ще променят лицето на транспорта

Пиковото търсене на петрол се очаква към 2036 г.
672 ~ 1 мин. четене

Аналитичната компания Wood Mackenzie излезе с прогноза, че търсенето на нефт ще достигне своя пик през 2036 г., което е по-рано, отколкото предполагат голяма част от петролните компании. Както отбелязват анализаторите в своето изследване, причината за по-ранния период е „конструктивната промяна” в транспортния сектор, който активно се превключва на електрически и хибридни превозни средства.

Ръководителят в отдела за нефтени изследвания на Wood Mackenzie Ед Роули отбелязва в доклада, че експертното мнение се основава не само на преразглеждането на степента на въздействие на електрически превозни средства по отношение на търсенето на петрол, но също така вземат предвид всички по-очевидни признаци като например, че безпилотните превозни средства ще играят много важна роля в бъдещето на транспорта. „Безпилотните електрически автомобили, или робо-такси, през следващите десетилетия наистина ще променят лицето на транспорта”, смята експертът.

Според него такъв транспорт ще стане широко разпространен през 2035 г. и безпилотните електрически превозни средства ще окажат по-осезаем принос за ограничаване на търсенето на нефт, отколкото просто електромобилите.

Подкрепи Economic.bg