Планира се спасителен план за задлъжнели болници

Става въпрос за 44 от 63 болници с над 50% държавно участие

Планира се спасителен план за задлъжнели болници

Снимка: БГНЕС

Министерство на здравеопазването предвижда индивидуални оздравителни планове за всички болници, които харчат повече, отколкото получават.

Такива са 44 от общо 63 болници с над 50 % държавно участие, става ясно от доклад на министерството. Всяка една от тях може да бъде обявена в несъстоятелност, ако някой от кредиторите - фармацевтични компании, строителни фирми и други, да поиска това.

Според зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков не е изключено капиталът на тези болници да бъде намален, както и да се продадат активите им и дори да се приватизират обособени части.

"С помощта на оздравителни планове загубите на болниците биха могли да се покрият в рамките на три-четири години", казва още Пенков.

Зам.-министърът предлага да се въведе т.нар. пакетно финансиране. Това означавало, че за три месеца например всички, които участват в грижата за пациента, ще получат една цена за определен пакет услуги.

На 1 юли Министерският съвет разреши продажбата на части от плевенската "Д-р Георги Странски" и на пловдивската "Свети Георги", които не се ползват за медицинска дейност.
Коментари: 0