По-платежоспособен ли е българинът?

Българите са изхарчили половин милиард лева през почивните дни

По-платежоспособен ли е българинът?
През почините дни българите са похарчили около половин милиард лева. 81 млн. лв. са похарчени у нас, или средно по 225 лв. на човек, а останалите в чужбина, показват данни, представени от Нова тв. Според други данни депозитите на домакинствата продължават да растат и те вече достигат 45 млрд. лв. 

Депозитите нарастват относително бързо. Предприемчивият и образован българин, който има стабилна работа или бизнес, разполага със средства. Тези хора могат да си позволят по-скъпи почивки и това е средната класа на България. Богатството обаче не е разпределено равномерно между хората. Това заяви банкерът Левон Хампарцумян. 

Най-правилната реакция на държавата е да не пречи. Няма нужда държавата да подкрепя този бизнес, защото чиновникът не е там, за да подкрепя, а за да изкара някой лев и да има достъп до паричния ресурс, добави още той.

С нарастването на депозитите се доказва, че хората имат доверие във финансовата система и в банките. Тенденцията в момента е да се поддържат ниски лихви и те ще останат докато не се появи инфлация на хоризонта. Тогава централните банки започват да вдигат основния лихвен процент. 

Търсенето на кредити в различните региони в страната е неравномерно. Най-голямо е в София, а в по-малките градове е много малко. Предприемчивите хора са в големите градове и там икономиката е по-жива. В тези градове дори имат дефицит на работна ръка, поясни Хампарцумян. 

Имиграцията е най-големият чужд инвеститор в България, допълни още банкерът. 
Коментари: 0