Подкрепящите Brexit са нарушили правилата за агитация

Все още не е ясно дали разкритието може да доведе до анулиране на резултатите от референдума за излизане от ЕС

Подкрепящите Brexit са нарушили правилата за агитация

Снимка: Wikimedia

436 ~ 1 мин. четене
Британската изборна комисия е на път да признае официалната кампания за напускане на Европейския съюз за виновна в нарушение на изборния закон. Това е казал пред Sky News бившият изпълнителен директор на агитиралата организация Vote Leave Матю Елиът.

По думите му изборната комисия е съставила проект на заключение, че Vote Leave е надхвърлила ограниченията какви разходи могат да се направят за агитация. Елиът обаче добавя, че комисията е направила „голямо нарушение на естествената справедливост”, тъй като е изслушала само „фантазьори”, намеквайки, че регулаторът не е изслушал версията на Vote Leave по темата.

Разследването във Великобритания идва след обвинение от бивш служител на агитиращата кампания, че групата е направила дарение от 625 хил. паунда (709 хил. евро) на друга кампания в подкрепа на Brexit – BeLeave, което значи нарушение на правилата за разходи, защото двете групи са работели заедно.

На референдума за излизане на Обединеното кралство от ЕС на 23 юни 2016 г. 17.4 млн. гласоподаватели или 51.9% подкрепиха напускането, докато 16.1 млн. души или 48.1% от имащите право на глас избраха оставане в най-големия търговски блок в света. Предстои да разберем дали, ако станат и окончателни, разкритията на изборната комисия ще доведат до анулиране на резултатите от вота.
Подкрепи Economic.bg