Правителството подновява концесията за Летище София

Приходът от авансовото плащане на концесионната такса ще се насочи към БДЖ

Правителството подновява концесията за Летище София
1900 ~ 2 мин. четене
Тръжната процедура за концесията на летище София ще бъде подновена, заяви министърът на транспорта Ивайло Московски пред телевизия „Европа”. Процедурата бе спряна от служебния кабинет в началото на месец април, но Московски е категоричен, че аеропортът трябва да се управлява от професионален оператор. 

"Там трябваше да бъдат постигнати две основни цели. Летището да бъде управлявано от професионален оператор и на второ място приходът от авансовото плащане за тази концесия да бъде използван за решаването на проблемите на дълговете в Железницата”, каза още той

По думите му нищо от това не е постигнато, което означава, че няма алтернатива на концесията. Московски допълни, че по закона за концесиите собствеността на летището остава публично-държавна и не е предвидено да се променя. „Единствено управлението на тази инфраструктура се предоставя на професионални оператори”, уточни той, като допълни, че тезата, че то се подарява, е била манипулирана. 

Сменя се и ръководството на аеропорта, като на директорския пост застава Владимир Рапонджиев - бивш началник по сигурността. Мотивът за рокадата Московски обясни с пробива в сигурността на летището. В началото на месеца стартира разследване за достъп до цялата информационна система на аеропорта, предоставен неправомерно на частна фирма. В тази система според запознати се съдържа пълна информация за пътниците, минали през летището в последните 10 години.

По отношение на лансираната неотдавна новина, че китайски инвеститори проявяват интерес към БДЖ, Московски заяви, че е скептичен. "Не съм видял нито един документ черно на бяло. Това, което се анонсира в публичното пространство, не ми изглежда сериозно”, поясни той. 

В началото на новата седмица ще са ясни заместник-министрите на транспорта.

Подкрепи Economic.bg